۹۵/۲/۴، ۰۵:۵۳ عصر
بیت کوین یا پول رمزنگاری شده در سالهای اخیر نظر بسیاری را به خود جلب کرده است؛ اما این سیستم پولی در ماههای اخیر با وجود اختلاف نظرها میان توسعهدهندگانش، با مشکلاتی روبرو شده و ناپایدار گشته است. اما ناپایداری بیت کوین تنها مربوط به ساختار آن نبوده و مصرف بالای انرژی نیز دلیل دیگری بر این موضوع است.
در ماههای اخیر مشکلاتی برای سیستم پول رمزنگاری شدهی بیت کوین ایجاد شده که استفاده از آن را بعضا غیرممکن کرده است؛ بطوریکه برخی تراکنشها پس از گذشت ساعتها انجام شده و برخی دیگر نیز با شکست روبرو میشوند. از اینرو بسیاری از فروشگاهها استفاده از بیت کوین را حذف کرده یا ترجیح آخر خود قرار دادهاند. علاوه بر این موضوع، حیات سیستم بیت کوین نیز در گرو مصرف مقدار بسیار زیادی از انرژی الکتریکی است که به واسطهی انجام تراکنشها و معدون کاوی برای ایجاد بیتکوینهای جدید انجام میشود. با وجود اینکه بیش از ۸ سال از معرفی و آغاز به کار بیت کوین میگذرد، اما معدنکاوی به اندازهای سخت شده که بسیاری از افراد، مجموعهای از رایانههای بسیار قدرتمند را برای کسب بیت کوین بیشتر بصورت شبانهروزی و بی وقفه مورد استفاده قرار میدهند. سباستین دیتمن، محققی است که میزان مصرف انرژی توسط کل چرخهی بیت کوین را مورد بررسی قرار داده و به نتایج بسیار جالبی نیز رسیده است. براساس اطلاعات ارائه شده توسط دیتمن، در صورتی که روند توسعهی بیت کوین با همین روش پیش برود، مصرف کل انرژی شبکهی بیت کوین در سال ۲۰۲۰ به بیش از ۱۴ گیگاوات میرسد که برابر مصرف کل انرژی الکتریکی کشوری نظیر دانمارک است.
با توجه به شرایط موجود به نظر میرسد باید بیت کوین را نه یک راهکار قابل اتکا و جایگزین سیستم پولی آینده، بلکه به عنوان پلی تاثیرگذار در روند یافتن راهی بهتر بدانیم. بیت کوین با روش پیشنهادی خود برای انجام مبادلات پولی تاثیر شگرفی در ذهنیت دنیای فناوری و همچنین سایر حوزهها نظیر بانکداران و کارشناسان اقتصاد گذاشته است. بلاک چین (BlockChain) به عنوان هستهی اصلی سیستم بیت کوین، تاثیر بسیار زیادی در روند صنایع داشته؛ بهطوریکه الهامبخش ایجاد سیستمهای جدیدی در حوزهی امنیت و حتی نظارت بر تولید صنایع غذایی در سراسر دنیا شده است.
همانطور که اشاره کردیم، شاید بیت کوین نتواند در برابر سایر سیستمهای اداعی دوام داشته باشد و نقاط ضعف آن بر نقاط قوت غلبه کند. بسیاری از بنیادهای غیرانتفاعی با تشکیل کمپینهایی در پی حفظ ساختار بلاک چین و استفاده از آن در کاربردهای دیگر هستند؛ اما آیا راهی وجود دارد که بیت کوین بتواند ناملایمات موجود را با موفقیت پشت سر بگذارد؟
دیتمن پیشبینی دیگری نیز دارد که در واقع نشان از در نظر گرفتن نیمهی پر لیوان دارد. این محقق به این موضوع اشاره کرده که شاید در سال ۲۰۲۰ میزان انرژی مصرفی توسط کل شبکهی بیت کوین به ۴۱۷ مگاوات نیز برسد که ۳ درصد از میزان پیشبینی بدبینانهی ابتدایی است. این میزان مصرف تقریبا دو برابر مصرف کنونی شبکهی بیت کوین است؛ هرچند افزایش تولید انرژی در سراسر دنیا میتواند مصرف ۴۱۷ مگاواتی را توجیه کند. اما چه چیز باعث میشود تا میزان مصرف انرژی توسط شبکهی بیت کوین تا این اندازه کاهش داشته باشد؟
انتظار میرود توسعهدهندگان و به بیان بهتر حلقهی مدیریتی این سیستم پولی، پاداش معدنکاوی را به نصف میزان پیشین که برابر نصف یک بیت کوین است، کاهش دهند. برخی از کارشناسان معتقدند که این موضوع باعث میشود تا بسیاری از معدن کاوان تلاش برای به دست آوردن بیت کوین جدید را بهینه ندانسته و انرژی مورد نیاز برای هزینه کردن را بسیار پایینتر از ارزش نصف یک بیت کوین بدانند که همین موضوع باعث کاهش بار فعالیت معدن کاوان و در نتیجه کاهش شدید مصرف انرژی میشود. البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که استخراج بیت کوین، با هزینهی کمتر نتیجهی دیگری را نیز در بردارد؛ طراحی و تولید رایانههای پرقدرت بسیار بهینهای که مصرف انرژی را بسیار کاهش داده، اما عملکرد قبلی را از خود به نمایش میگذارند.
در واقع بیت کوین نیز با وجود ماهیت مدرن خود، نیاز به وفق دادن خود با شرایط موجود دارد؛ تولید سختافزار بهینه یا توسعهی روشی دیگر با کاربرد مشابه برای حذف حریم خصوصی و عملکرد مستقل از نهاد مرکزی که بتواند همچنان به حیات ادامه دهد.
باید دید که تصمیمات اتخاذ شده توسط افراد صاحب نظر چه سرنوشتی را برای این سیتسم پولی رقم خواهد زد.