۹۹/۱۱/۲۵، ۰۳:۲۸ صبح
(آخرین ویرایش: ۹۹/۱۱/۲۵، ۰۳:۳۰ صبح، توسط آریا بارون.)
پلی یورتان نوعی فوم با چگالی بالا است که میتوان آن را در قالب تزریق کرد و از این طریق از آن به عنوان ابزارهای پیش ساخته با طرحهای مختلف استفاده کرد. اگر بخواهیم تعریف دقیقتری از پلی یورتان ارائه دهیم، باید تعریف آن در شیمی را بررسی کنیم. از دیدگاه شیمی پلی اورتانها دستهای از مواد شیمیایی هستند که از واکنش ایزوسیاناتها و پلی الها به وجود آمدهاند و به عنوان نوعی پلیمر شناخته میشوند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
این پلیمر را میتوان یکی از پلمیرهای پرمصرف در صنایع مختلف دانست. امروزه در شیوههای نوین ساخت و ساز از این متریال به دلیل وزن کم، استفادههای فراوانی میشود. پلی یورتان یا پلی اورتان جایگزین بسیار مناسبی برای گچبریهای سنتی و سنگین وزن است. از دیگر کاربردهای این متریال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از پلی یورتان برای مشخص کردن محل گذر عابر پیاده
- استفاده برای پوشش دهندههای تک لایه به عنوان یک پوشش شفاف
- استفاده در قالب چسب پلی یورتان
- استفاده در قالب رزین پلی اورتان
کاربرد پلی یورتان چیست؟
پلی اورتانها امروزه تقریبا در همه جا به چشم میخورند. از آنها به شکل فوم در ساخت میز، صندلی، اتومبیل، لباس، تخت خواب و … استفاده میشود. از دیگر کاربردهای مهم پلی یورتان میتوان به عایق بندی سقف و دیوارهای ساختمان به کمک آنها اشاره کرد که مهمترین موضوع مورد بحث این مقاله است.
برای آشنایی بیشتر با کاربرد این متریال بد نیست بدانید که پلی یورتانها به شکلهای مختلف فوم نرم و فوم سخت موجود هستند که در هر دو شکل کاربردهای بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند. پرکاربردترین اشکال تولید پلی اورتان عبارتنداز:
- فوم پلی یورتان نرم (Flexible Polyurethane Foam)
- فوم پلی یورتان سخت (Rigid Polyurethane)
- چسبها، پوششها، درزگیرها و الاستومرها
در ادامه با هر یک از این انواع پلی یورتان و کاربرد آنها بیشتر آشنا خواهید شد.
کاربرد فوم پلی یورتان نرم
یکی از منعطفترین نوع فومهای پلی یورتان، پلی یورتان نرم است. ویژگیهای زیادی که این دسته از فومها دارند منجر به کاربرد بالای آنها در صنایع مختلف شده است. به عنوان مثال فوم پلی یورتان نرم بسیار متراکم، بادوام، مستحکم، دارای کشش سطحی بالا و مقاوم در برابر پارگی و اشتعال هستند. همین ویژگیها سبب شده است که از این فوم نرم در صنعت مبلمان سازی، پوشش فضاهای داخلی خودروها، بسته بندی و … استفاده کرد. از مهمترین ویژگیهای فومهای نرم، امکان استفاده از آنها در اشکال و استحکامهای مختلف است.
کاربرد فوم پلی یورتان سخت
یکی دیگر از انواع پرکاربرد پلی یورتان، به شکل فومهایی سخت تولید میشوند. از مهمترین ویژگی این فومها که منجر به استفاده فراوان از آنها در صنعت ساخت و ساز شده است، این است که این فوم پلی یورتان عایق بسیار خوبی برای انرژی است. استفاده از این فوم در ساخت و ساز، هزینههای مربوط به مصرف انرژی را تا حدود زیادی کاهش میدهد چراکه فوم پلی یورتان سخت از هدررفت انرژی تا میزان زیادی جلوگیری میکند.
علاوه بر عایق انرژی، این فومها عایق صوتی خوبی نیز هستند. از همینرو در اکثر مراکز تجاری و همچنین محیطهای اداری و کاری سازندگان از این فوم برای پوشش دیوارها استفاده میکنند. استفاده از فوم عایق پلی یورتان سخت در عایق سازی دیوارها، سقف و در و پنجرهها کاربرد فراوانی دارد. امروزه برای ساخت سقف و دیوارهای پیش ساخته، از عایق پلی اورتان استفاده میشود. در ادامه بیشتر با کاربرد پلی یورتان در ساخت ساندویچ پانل پیش ساخته آشنا خواهید شد.
استفاده در پوششها، درزگیرها و چسبها
از دیگر کاربردهای پلی یورتان در صنعت میتوان به استفاده از آن در پوشش محصولات مختلف اشاره کرد. پلی یورتانی که قرار است در پوشش از آن استفاده شود باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- قدرت چسبندگی بالا
- مقاومت شیمیایی بالا
- انعطاف پذیری
- مقاومت در برابر خراش
- خشک شدن سریع
اگر پلی یورتان به گونهای تولید شده باشد که ویژگیهای فوق را دارا باشد، از آن به عنوان پوشش برای محصولات گوناگون استفاده میشود. استفاده از پوشش پلی یورتان نه تنها عمر و دوام محصول را افزایش میدهد، بلکه ظاهر محصول را نیز بهبود بخشیده و نمای زیباتری به آن میدهد.
یکی دیگر از سوالاتی که اغلب افراد میپرسند این است که چسب پلی یورتان چیست؟ از دیگر انواع پلی یورتان و کاربردهای آن میتوان به استفاده از آن به عنوان چسب اشاره کرد. چسب پلی یورتان چسبندگی بالایی دارد و یک اتصال قوی ایجاد میکند. یکی دیگر از کاربردهای پلی یورتان، استفاده از آنها به عنوان درزگیر است. درزگیر پلی اورتان چسبندگی قویتری نسبت به چسبهای پلی اورتانی دارد.
پلی یورتان با واکنش قالب گیری تزریق
یکی دیگر از انواع پلی یورتان، دستهای از این پلمیرها هستند که در ساخت سپرهای اتومبیل، محفظههای نگهداری تجهیزات رایانهای و مخابراتی کاربرد دارند. از ویژگیهای پلی یورتانهایی که با استفاده از قالب تزریق واکنش تولید شدهاند میتوان به مواردی چون عایق حرارتی و مقاومت در برابر اشتعال و پایداری بالا اشاره کرد.
این دسته از پلی یورتانها نیز مانند فوم پلی یورتان سخت در صنعت ساخت و ساز و برای عایق سازی دیوارها و سقف مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان دیگر کاربردهای آنها میتوان به استفاده در صنعت مبلمان سازی و ساخت وسایل ورزشی و تفریحی اشاره کرد.
کاربرد پلی یورتان در صنعت ساختمان
مهمترین موضوع مورد بحث این مقاله، کاربرد پلی یورتان در صنعت ساخت و ساز است. شاید تصور کنید از فوم پلی یورتان سخت و نرم تنها به عنوان یک فوم عایق در ساختمان سازی استفاده میشود. درحالیکه کاربرد پلی یورتان در ساختمان سازی بیش از این موارد است. از این پلیمر به عنوان ابزار پیش ساخته گچبری، رنگ، رزین، فومهای نرم و سخت برای عایق سازی و … استفاده میشود. مهمترین علت کاربرد بالای پلی یورتان، ماهیت این پلیمر است که امکان استفاده از آن در حالتهای مختلف را فراهم کرده است.
امروزه بیشترین کاربرد پلی اورتان در صنعت و ساز استفاده از آن به عنوان ابزار پیش ساخته است. به عبارتی امروزه شاهد استفاده فراوان از پلی یورتان در ساخت ابزار پیش ساخته ساختمان یا گچبری مدرن هستیم. برای قسمتهای مختلفی از تزئین ساختمان به جای گچبریهای سنگین و سنتی، از ابزارهای پیش ساختهای استفاده میشود که با کمک پلی اورتان ساخته شدهاند. مهمترین این ابزارهای پیش ساخته عبارتنداز:
- ابزار قابی برای دیوار و سقف در انواع طرحهای ساده، کلاسیک و رومی
- کنجی
- ساخت تایلهای سقفی
- قرنیز
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.