۹۶/۷/۲۱، ۰۵:۳۷ عصر
اگر شما طراح حرفهای هستید و از یکی از ابزارهای خلاقانه طراحی مجهز به ویندوز ۱۰ مانند سرفیسپرو، سرفیس استودیو و سرفیسبوک استفاده میکنید، احتمالا به دلیل این که نیاز به سیستم قابل اعتمادی دارید عضو حلقهی اینسایدر مایکروسافت نشدهاید. در آپدیت جدید مایکروسافت چیزهای زیادی از جنبه طراحی اضافه نکرده است و احتمالا شما نیز مانند دیگر کاربران با ویژگیهای حذف شده به مشکل خواهید خورد. البته آپدیت پاییز هنوز عرضه نشده است و احتمال تغییرات وجود دارد. به یقین ویژگیهای کاربردی بسیاری نیز به آن اضافه شده است، اما بهتر است صحبت دربارهی آنها را به زمان عرضه موکول کنیم.
تغییرات عملکرد اسکرول بار
مایکروسافت در نهایت سیاستش دربارهی قلمهای با قابلیت wimdow inc در صفحات قابل اسکرول و لیستها را تغییر داد. فشار دادن و کشیدن این قلمها دیگر قابلیتهای سابق که از زمان ویندوز xp در دسترس بودند را نخواهد داشت. اکنون با همان عمل فقط قابلیت اسکرول کردن را خواهیم داشت و بسیاری از کاربران که به قابلیتهای سابق عادت کرده بودند به مشکل خواهند خورد.
در نهایت اینکه در طرح فعلی، شما دیگر قادر نخواهید بود اسکرولبار را با قلم برای تغییر مکان آن بگیرید. اگرچه در بیلد ۱۶۲۴۱ قابلیت اسکرول در مرورگر اج و بعضی برنامههای ۳۲ بیتی فراهم شده است، ولی این شامل همهی اپلیکیشنها نمیشود.
با تغییرات جدید اسکرولبار توانایی تغییر مکان فایلهای انتخاب شده در اکسپلورر را با قلم نخواهید داشت و مانند گذشته با ضربه زدن به وسیلهی قلم، کشیدن فایل به منظور کپی یا انتقال پوشهای دیگر امکانپذیر نخواهد بود.
در برنامههایی مثل اوتلوک، دیگر با گرفتن و کشیدن قرارها با قلم امکان تغییر زمان آنها را نخواهید داشت. در منوی استارت کاشی برنامهها را با قلم نمیتوانید جابهجا کنید. همچنین انتخاب کلمات در صفحات اینترنتی، ایمیلها یا فایلهای ورد دیگر به راحتی امکانپذیر نیست. برای انتخاب کردن بخشی از آدرس صفحات اینترنتی فقط میتوانید کلمه را جهت به جهت حرکت دهید. اساسا همهی ویژگیهای کشیدن و رها کردن در سیستم عامل و برنامهها کنار گذاشته شده است. شاید برای افرادی که به ویژگیهای سابق عادت کردهاند کنار آمدن با تغییرات جدید سخت باشد.
در برنامههای گرافیکی نیز ویژگی اسکرولی جدید تفاوتی بین ابزار طراحی و رنگآمیزی قائل نیست. با ضربه قلم به صفحه و حرکت آن عمل اسکرول انجام خواهد شد؛ البته بعضی از برنامهها در محدودههای خاصی ویژگیهای پیشفرض قلم را نادیده میگیرند که آن هم باز باعث سردرگمی کاربر خواهد شد. به عنوان مثال برنامههای اکسل و پاورپوینت برخلاف ورد قابلیت اسکرول قلم را نادیده میگیرند. البته میتوان با فشار دادن دکمهی مخصوص قلم اسکرول را غیر فعال کنید، ولی متاسفانه همهی قلمها چنین دکمهای ندارند.
اپلیکیشن یونیورسال واننوت حالتی از اسکرول دارد که با ضربه زدن و کشیدن قلم بر روی صفحه به جای اسکرول شدن صفحه مثل سایر برنامهها طرح مسیر قلم رسم میشود که در نهایت باعث سردرگمی کاربران خواهد بود. امیدواریم که در عرضهی نهایی این ایرادات رفع شوند.
اما دلایلی که مایکروسافت این تغییرات را در اسکرول قلم ایجاد کرده است، این بوده که آنها میخواستند دردسرهای شما برای دسترسی به اسکرولبار با استفاده از قلمنوری را کاهش دهند. به نظر میرسد تعدادی از این قابلیتها از کرومبوک گوگل کپی شدهاند، ولی به هر حال کندوکاو چیزی است که قلمها برای آن ساخته شدهاند. هدف قلمهای نوری بالا بردن دقت انسان درکنترل پیکسلهایی است که از دقت دست ما خارج هستند. ما قلم را اختراع کردیم تا از غارنشینانی که از دستشان برای نقاشی استفاده میکردند، متمدنتر باشیم. مشکل اصلی با اسکرول بار ویندوز ۱۰ تناقض آن است. در دوران ویندوز ۹۵ میتوانستیم با تنظیمات در دسترس عرض و رنگ اسکرولبار را به دلخواه تعریف کنیم. متاسفانه همهی آنها به زودی غیر قابل دسترس خواهند بود. از ویندوز ۸ به بعد چنین شخصیسازیهایی در دسترس نیستند. در واقع در حال حاضر بسیاری از طرحهای پیشفرض اسکرولبار با اپلیکیشنها سازگار نیستند. عدهای نازک بعضی معمولی و بعضی دیگر بسیار عریض هستند. اگر عرض اسکرولبار در همهی برنامهها یکسان و مناسب باشد گرفتن آن با قلم بسیار راحتتر خواهد بود.
رنگآمیزی خودکار
احتمالا شما در آپدیت کریتورز با این ویژگی آزاردهنده آشنا شدهاید. متاسفانه در آپدیت پاییز نیز خبری از حذف آن نیست. وقتی که نرمافزاری تشخیص میدهد که شما قلم را نگه داشتهاید، حتی اگر مایل نباشید به صورت خودکار ابزار رنگآمیزی را انتخاب میکند که در اپلیکیشنهای ویرایش عکس به این معنی است که همهی ابزارهای طراحی رابط کاربری ناپدید خواهند شد. وقتی که شما هر زمان دکمه روی قلم را فشار میدهید، نرم افزار به ابزار طراحی سوییچ میکند، اما با حرکت قلم دوباره شروع به نقاشی میکند که عملا استفاده از قلم را غیر ممکن میکند و مجبور میشوید از ابزارهای راحتتری مانند ماوس یا ترکپدهای لمسی استفاده کنید.
اپلیکیشن Maps نیز مشکلات مشابهی دارد. انتظار دارید که با ضربه زدن به وسیلهی قلم و کشیدن آن درست مانند ماوس بتوانید نقشه را جابه جا کنید، ولی با سیستم رنگ آمیزی خودکار قلم روی نقشه خواهد نوشت. در واقع انتخاب ابزار جابهجایی با قلم امکانپذیر نیست. اگر شما مایل به دیدن بخشهای دیگر نقشه باشید، مجبور خواهید بود که ماوس را وصل کرده یا از صفحهی لمسی استفاده کنید. بسیاری از تبلتهای حرفهای طراحی پیشنهاد میدهند که ویژگیهای لمسی را غیر فعال کنید، اما اگر درایور تبلت این امکان را فراهم نکرده باشد، هیچ راهی برای غیر فعال کردن این ویژگی ناخواسته وجود ندارد.
اپلیکیشن یونیورسال واننوت به صورت پیشفرض با ضربه زدن به کادر متنی به ابزار نوشتن سوییچ میکند و شما قادر نخواهید بود کلمات را با دقت استایلوس انتخاب کنید. ولی در اپلیکیشن ۳۲ بیتی واننوت که البته در ویندوز استور در دسترس نیست غیر فعال کردن سیستم رنگآمیزی خودکار امکانپذیر است و شما میتوانید به صورت دستی بین ابزار نوشتن یا انتخاب سوییچ کنید.
کلیدهای حذف شده صفحه کلید مجازی
در زمان نوشتن این مقاله، مایکروسافت حذف چیدمان استاندارد صفحه کلید لمسی از آپدیت کریتور ویندوز ۱۰ را کلید زده بود. خوشبختانه با بیلد تازه عرضه شده 16251 به دلیل بازخوردهای کاربران حلقه اینسایدر، کلیدهای مهم به چیدمان استاندارد صفحه کلید لمسی بازگشتهاند.
اگر شما در شغلتان میخواهید سریعتر کار کنید، باید از میانبرهای صفحه کلید آگاهی داشته باشید. کلید Alt برای دسترسی به تغییر ابزارهای طراحی بسیار ضروری است. کلیدهای جهت و فانکشن در میانبرها بسیار مهم هستند. اغلب هنرمندان گرافیست از صفحه کلید لمسی به دلیل دکمههای بزرگتری که دارد برای دسترسی به ابزارها به جای رابط کاربری پیشفرض نرمافزار استفاده میکنند. چیدمان استاندارد صفحه کلید لمسی، امکان دسترسی به دستورهای سیستمی را سریعتر از استفاده از رابط کاربری ویندوز فراهم میکند.
البته صفحه کلید مجازی ویندوز از تنظیمات دسترسپذیری قابل دسترسی است. اما چنین قابلیتی برای صفحات لمسی کیبورد وجود ندارد و در ضمن قابلیت داک شدن ندارد و به صورت خودکار وقتی در کادر قابل نوشتن کلیک میکنید ظاهر نمیشود. با این که چیدمان استاندارد صفحه کلید لمسی برگشته است، اما دستکاری متد ورود متن در نرمافزارها آزار دهنده شده است.
امیدواریم مایکروسافت به زمانی که متدهایی کارامدتری برای ورود متن به نرمافزارها داشت برگردد. در زمان پاکت پیسیها هر کادر ورود متن یک منو بازشونده داشت که به شما اجازه میداد بین انواع متدهای مختلف از قبیل شناسایی کاراکتر، شناسایی دستخط، صفحه کلید QWERTY، دیکشنری T9 سوئیچ کنید. مایکروسافت همچنین باید قابلیت تغییر سایز پنل کیبورد را دوباره فراهم سازد. با انتشار بیلد جدید آنها سایز کیبورد swip را بزرگتر کردهاند، اما اساسا این کیبورد باید با کیبورد لمسی هم اندازه باشد و قابلیت تغییر سایز آن نیز در دسترس باشد.
پشتیانگیری سیستمی حذف میشود
این ویژگی به طراحی مرتبط نمیشود، اما کاربران ویندوز ذهنیت خوبی از این که حداقل یک نسخه پشتیبان از ویندوز سالم در سیستم باشد داشتند. پشتیبانگیری سیستمی این امکان را به آنها میداد که در هر زمانی که دچار مشکل شدند، همه چیز را بازگردانی کنند. پشتیبان سیستم دیسک را دوباره به آن چه که قبلا خوب بوده است بازگردانی میکند و به شما اطمینان بیشتری به خصوص در مواقعی که آپدیت خودکار دچار مشکل میشود میدهد. به عنوان مثال اگر شما به تازگی به آپدیت پاییز مهاجرت کردهاید و متوجه شدهاید که با ویژگیهای جدید نمیتوانید کنار بیایید، میتوانید به سادگی با یک بازگردانی ساده به ویندوز قبلی برگردید. خوشبختانه هنوز امکان بازگردانی به وسیلهی دستورات پاورشل وجود دارد و این امکان هنوز به طور کامل حذف نشده است، ولی مایکروسافت توصیه میکند که از نرمافزارهای ثانویه برای پشتیبانگیری و بازگردانی استفاده شود.
پینت Paint
نرمافزار پینت مایکروسافت به مدت زیادی یک نرمافزار ساده گرافیکی بوده است، که به همراه ویندوز عرضه میشد. اگرچه قابلیتهای زیادی نداشت، ولی افراد زیادی به آن عادت کرده بودند. متاسفانه با عرضهی آپدیت پاییز ویندوز شاهد آن خواهیم بود که این نرم افزار حذف شده و پینت ۳ بعدی جایگزین آن خواهد شد. درست است که پینت ۳ بعدی همهی قابلیتهای پینت سابق را دارد، اما رابط کاربری آن به سادگی آنچه که در ویندوز ۷ دیده بودیم نیست. کاربران اپلیکیشن ۳ بعدی پینت برای کار کردن با آن احتیاج به یاد گرفتن چیزی ندارند، اما مدتی زمان لازم است تا به محیط آن عادت کنند.
نتیجهگیری
به نظر میرسد که مایکروسافت درسهای مهم طراحی نرمافزار را فراموش کرده است و همیشه تغییرات بدی در نرمافزارهای جدید ایجاد میکند. کاربران تمایل دارند توانایی کنترل داشته باشند و بتوانند در صفحات واننوت اسکرول کنند، از میانبرهای کیبورد در صفحات لمسی استفاده کنند، از کل سیستم نسخه پشتیبان تهیه کرده و در این فاصله در اپلیکیشنهای خاص نقاشی کنند.
تیم طراحی سرفیس مایکروسافت ویژگیهای سختافزاری بسیاری طراحی کرده است که مطمئن باشد به مذاق طراحان خوشایند خواهد بود. قلم سرفیسبوک پرو قابلیتهای بسیاری دارد و دستگاه سرفیس پرو امکان شخصیسازی متناسب با هر سلیقهای را فراهم میسازد. این دستگاه به همراه ویژگیهای طراحی شده برای قلم به منظور رقابت با سیستمهای سنتی طراحی و کامپیوترهای مکینتاش عرضه شده است.
سرفیسهای مایکروسافت برای طراحی بسیار خارقالعاده هستند. اما مایکروسافت باید قابلیتهای متنوعی برای صفحات لمسی و حرکات دست در نظر میگرفت. متاسفانه آپدیت ویندوز ۱۰ پاییز کاملاً با سختافزارهای مایکروسافت هماهنگ نیست و بیشتر باعث تجربههای بد کاربران خواهد شد.