۰۳/۶/۸، ۱۱:۱۵ صبح
(آخرین ویرایش: ۰۳/۶/۸، ۱۱:۱۸ صبح، توسط iranighaza.)
بی شک شما هم قبول داريد كه با سرد شدن هوا غذاي شيرين و چرب بيشتر مزه مي دهد تا غذاي سرد و آبكي. يكي از غذاهايي كه در زمستان طرفداران فراواني پيدا مي كند، خورشت دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
است كه وجه تمايز آن در مقايسه با ساير خورشت ها گردو و رب انار فراواني ست كه به آن اضافه مي شود. حتماً همه می دانید که اين غذا با دو طعم متفاوت ترش و شيرين طبخ مي شود. اين خورشت و اجزاي تشكيل دهنده اش موضوع بحث اين شماره ماست.
است كه وجه تمايز آن در مقايسه با ساير خورشت ها گردو و رب انار فراواني ست كه به آن اضافه مي شود. حتماً همه می دانید که اين غذا با دو طعم متفاوت ترش و شيرين طبخ مي شود. اين خورشت و اجزاي تشكيل دهنده اش موضوع بحث اين شماره ماست.
مواد لازم براي چهار نفر
گردو چرخ شده 200 گرم
گوشت گوساله 250 گرم
رب انار 4 قاشق غذاخوری
پیاز متوسط یک عدد
نمک و زردچوبه به میزان دلخواه
شكر 2 قاشق غذاخوری
برنج خام 4 ليوان
طرز تهيه
ابتدا یک عدد پیاز خرد شده را با کمی روغن سرخ کنید و سپس به آن گردوها را بیافزایید، در این مرحله نمک و زردچوبه را نیز افزوده و کمی تفت دهید آنگاه در مخلوطتان آب ریخته و بگذارید حداقل 45 دقیقه روی شعله پایین جوش بخورد هر چند وقت یکبار آنرا بهم بزنید تا بر اثر ته نشین شدن نسوزد. سپس گوشتی را که از قبل به شکل قلقلی درآورده و پخته اید به خورشتتان، به همراه رب انار و در صورت دلخواه شکر اضافه کنید و بعد از نیم ساعت آنرا از روی حرارت برداشته و با برنجی که جداگانه پخته اید، سرو و میل کنید.
نجیب و مغذی
هستند افرادی که حتی در صبحانه شان هم گردو نمی خورند در حالی که بررسی ها نشان داده است، مصرف 6 عدد گردوی کامل با وزن 40 گرم، 2 میلی گرم ویتامین E به بدن می رساند و این در حالی است که نیاز روزانه آقایان به این ویتامین 4 میلی گرم و در خانم ها 3 میلی گرم است. به علاوه، خوردن 100 گرم از این مغزه تأمین کننده 1 میلی گرم مس بوده که این مقدار همان نیاز روزانه خانم هاست. حتماً شنیده اید در افرادی که حداقل هفته ای 4 بار گردو می خورند 50 درصد احتمال مرگ ناشی از حملات قلبی کم می شود و این موضوع به دلیل خاصیت کاهندگی کلسترول بد یا همان LDL است که در این مغزه وجود دارد. جالب است بدانید، وجود اسید چربی به نام لینولییک اسید طی مکانیسمی به رقیق شدن خون کمک کرده و به این ترتیب با کاهش تشکیل پلاک و فشار خون درشریان ها مانع از بروز حملات قلبی می شود.
قرمز یا سفید
بسیاری از خانواده ها عادت دارند این خورشت را با گوشت قرمز چرخ شده بپزند . به این دلیل ما نیز بهتر است کمی درباره ارزش غذایی گوشت قرمز برایتان بگوییم. به طور کلی، خوردن گوشت قرمز سه بار در هفته تأمین کننده آهن، پروتئین، روی و ویتامین های گروه B است به طوری که خوردن 120 گرم گوشت گوساله لخم تأمین کننده 16 درصد نیاز روزانه خانم ها به آهن و 20 درصد نیاز آقایان است و از آنجا که کمبود این ماده معدنی در میان زنان و دختران جامعه ما شیوع فراونی دارد، نمی توان خوردن این گوشت را به دلیل کلسترول بالا به طور کامل حذف کرد. اما می توان گفت در هنگام مصرف تمامی چربی های قابل رویت آنرا جدا کرده و گوشت را هر چه لخم تر در تهیه خورشتتان استفاده کنید و وعده های دیگرتان را از مرغ و ماهی پر کرده تا به این ترتیب کمبودهای احتمالی کم رنگ تر شوند. فراموش نکنید که گوشت گوساله در مقایسه با گوشت گوسفند از نظر میزان مواد مغذی کم ندارد اما چربی اش به مراتب کمتر است و این موضوع همان علت لذیذتر بودن گوشت گوسفند است.
باز هم برنج
همه ما به دلیل مصرف بالای برنج با این غله و طعم آن آشناییم. این غله در میان ما ایرانی ها بیشتر به صورت سفید و بدون سبوس استفاده می شود و با این فرایند بسیاری از ارزش های تغذیه ای خود را از دست می دهد و تنها به یک منبع تولید انرژی بدل می شود. حتماً نام برنج قهوه ای را شنیده اید، بررسی ها نشان داده است، خوردن 150 گرم از این برنج حداقل 8 درصد از نیاز روزانه افراد را به فیبر تأمین می کند که برنج سفید فاقد این اثر است. به علاوه، سبوسی که طی عمل آوری از برنج جدا می شود یکی از منابع ویتامین B1 و B3 بوده که مقدارش در برنج سفید به صفر می رسد. به این دلیل است که به افراد توصیه می شود تا به کمتر خوردن برنج عادت کنند و در طول روز حداقل یک وعده برنجی (ترجیحاً نهار) داشته باشند.
ربی از انار
از نظر متخصصان تغذیه، انار میوه ای ارزشمند است اما به واقع می توان ارزش تغذیه آنرا به ربش نیز نسبت داد؟ قطعاً خیر. زیرا اصول تهیه رب، حرارت فراوان و طولانی مدت است و می دانید که هر چه زمان حرارت دیدن بیشتر باشد ضایعات مواد مغذی بیشتر خواهد شد به طوری که دیگر از انواع ویتامین ها اثری باقی نخواهد ماند. به علاوه، مقدار مصرف در غذا به قدری است که نمی توان آنرا منبعی از مواد مغذی دانست اما می توان از آن به عنوان یک چاشنی و خوش طعم کننده غذا استفاده کرد. تنها نکته ای که ما به شما توصیه می کنیم آن است که از رب انار خانگی و یا انواع بیرونی که به روش تهیه شان از نظر رعایت نکات بهداشتی اطمینان دارید، استفاده کنید. به علاوه، برای نگهداری طولانی مدت آنرا در ظرفی شیشه ای و درب دار ریخته و در یخچال بگذارید تا به این ترتیب از بروز انواع آلودگی ها یی چون کپک ها مصون بماند.
همراه این غذا
نوشیدنی را که ما به شما پیشنهاد می کنیم، دوغ است اما از نوع کم نمک و بدون گاز البته تهیه شده از ماست کم چرب تا به این ترتیب وعده غذایی شما با یک عضو از لبنیات به وعده غذایی کاملی تبدیل شود. به علاوه، بهتر است در کنار آن از سبزی خوردن نیز استفاده کنید زیرا فیبر بالایی داشته و نمی گذارد تا شما بیش از اندازه از این غذای پرکالری اما خوشمزه میل کنید . فراموش نکنید که خوردن یک پیش دستی سبزی خوردن آن هم مخلوطی از انواع سبزی های برگ سبز، تنها 25 کالری به بدنتان می رساند و این حداقل انرژی است که شما می توانید از یک همراه غذا دریافت کنید.
ماندگی و کهنگی
در کل، بهتر است غذایتان را آن قدری بپزید که در همان وعده تمام شود و به وعده های بعدی نکشد اما در صورت ماندن غذا، آنرا در ظرفی درب بسته در یخچال به مدت 1 تا 2 روز می توانید نگهداری کنید. درست است که بیش از این زمان هم آلودگی میکروبی هنوز در غذا دیده نمی شود اما هر روزی که از زمان پخت غذا می گذرد، ارزش تغذیه ای آن افت می کند. بنابراین، در صورتی که پیش بینی می کنید غذایتان خورده نخواهد شد، آنرا ناچاراً فریز کنید. اما درباره گردوی این غذا به شما توصیه می کنیم در کل گردو را به مدت شش ماه می توان در یخچال نگهداری کرد، برخی خانواده ها عادت دارند گردو مصرفی خوشتشان را چرخ کرده و در فریزر بگذارند، توصیه ما به شما آن است که برای حداقل رساندن ضایعات مواد مغذی موجود در آن، برای هر بار مصرف گردو را خرد کرده و استفاده کنید و از چند ماه قبل حجم زیادی از این مغز را چرخ نکنید.