۰۰/۶/۱۳، ۰۲:۰۳ عصر
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا چسب های شما خوب نمی چسبانند و راههای بهبود بخشیدن چسبندگی چیست؟چسب (به انگلیسی: Glue) هر ماده غیر فلزی است که بر روی سطوح یک یا دو جسم جدا از هم اعمال می شود و باعث ایجاد پیوند بین آن دو و جلوگیری از جداشدنشان می شود.
1. استفاده از اسید آلی
بعضی از چسب ها به خاطر داشتن گروههایی با جاذبههای واندروالسی بیشتر چسبندگی خوبی دارند. اما اگر دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
های شما چسبندگی خوبی ندارند نگران نباشید با یکی از روش های زیر می توانید باعث بهبود بخشیدن چسبندگی شوید:
راهکار های بهبود چسبندگی چسب هاهای شما چسبندگی خوبی ندارند نگران نباشید با یکی از روش های زیر می توانید باعث بهبود بخشیدن چسبندگی شوید:
1. استفاده از اسید آلی
چسب هایی که چسبندگی خوبی نداشته باشند با افزودن یک اسید آلی یا موادی که گروههایی با جاذبه واندروالسی دارند، به صورت قابل اتصال در میآید و قدرت چسبندگی بهتری می یابد. برای هر مادهای با توجه به جنس و ساختار و نوع استفاده باید چسب مناسبی انتخاب کرد.
2. تمیز کردن سطحتمیز کردن سطح هر دو ماده باعث بهبود چسبندگی چسب ها می شود.
در نتیجه یکی از راه های بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها پاک کردن هر گونه گرد و خاک و ذرات از سطوح میباشد.
برای بالا بردن استحکام یک اتصال، ایجاد یک سطح تمیز لازم است؛ زیرا تمیزی سطح باعث افزایش کشش بحرانی سطح و پخش شدن بیشتر چسب و در نتیجه بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها میشود.
در نتیجه یکی از راه های بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها پاک کردن هر گونه گرد و خاک و ذرات از سطوح میباشد.
برای بالا بردن استحکام یک اتصال، ایجاد یک سطح تمیز لازم است؛ زیرا تمیزی سطح باعث افزایش کشش بحرانی سطح و پخش شدن بیشتر چسب و در نتیجه بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها میشود.
برای آمادهسازی سطح فلزات باید سطح جسم عاری از گریس و روغن باشد. اکسیدهای سطح جسم را ترجیحاً میتوان به وسیله روشهای شیمیایی مثل استفاده از محلول اسید کرومیک پاکسازی کرد.
3. حرارت دادن چسبحرارت دادن چسب ها (البته بعضی از چسب ها) باعث بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها می شود.
از جمله متریال های نچسب میتوان به پلی پروپیلن و پلی اتیلن اشاره کرد .
از جمله متریال های نچسب میتوان به پلی پروپیلن و پلی اتیلن اشاره کرد .
[b]نظریات موجود در مورد راه های بهبود بخشیدن چسبندگی[/b]
درباره قابلیت چسبندگی سه نکته وجود دارد که عبارتند از:
[b]نظریه جذب فیزیکی در رابطه با بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها[/b]
جذب فیزیکی شامل نیروهای وان دروالسی در بین سطوح میباشد که در بر گیرنده جاذبههای بین دو قطبیهای دائم و دو قطبی القایی و نیروهای لاندن میباشد.
[b]نظریه جذب شیمیایی در رابطه با بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها[/b]
نظریه پیوند شیمیایی در مورد چسبندگی ، بر اساس تشکیل پیوندهای کووالانسی ، یونی و هیدروژنی بین سطح میباشد. مدارکی مبنی بر اینکه پیوندهای کووالانسی با عوامل جفت کنندگی سیلانی تشکیل میشود، وجود دارد و ممکن است که چسبها شامل گروههای هیدروکسی یا آمین باشند که با اتمهای هیدروژن فعال از قبیل گروههای هیدروکسیل ، اگر چوب یا کاغذ اجزا مورد عمل باشند، پیوند هیدروژنی ایجاد میکنند و باعث بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها میشود.
[b]نظریه نفوذ در رابطه با بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها[/b]
تئوری نفوذ این دیدگاه را مطرح میکند که پلیمرها هنگام تماس ممکن است در همدیگر نفوذ کنند. بنابراین مرز درونی سرانجام برداشته میشود و نفوذ پلیمرها در صورتی اتفاق میافتد که زنجیرهای متحرک و سازگار باشند. به عبارت دیگر ، دما باید از دمای تبدیل شیشهای بالاتر رود تا باعث بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها شود.
[b]آماده سازی سطح برای بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها[/b]
آماده سازی نامناسب یا نادرست سطح ، احتمالا دلیل عمده شکسته شدن اتصالات چسبی میباشد. آماده سازی سطح یک جسم با روشهای زیر انجام میگیرد: روش های سائیدگی ، استفاده از حلالها ، تخلیه شعله وکرونا ، حک کردن تفلون ، حک کردن فلزات ، آندی کردن فلزات ، استفاده از چند سازه ها. آماده سازی سطوح موجب بهبود بخشیدن چسندگی چسب ها می گردد.
معایب چسب ها که باعث ضعیف شدن قدرت چسبندگی چسب ها می شود1. عموما چسبها بوسیله آب یا بخار آب سست میشوند.پس دور نگه داشتن چسب ها از بخار آب باعث بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها می شود.
2. محدوده رهایی کار آنها کمتر از چسبانندههای فلزی (مهره ها ،پیچ ها و بستهای آهنی و غیره) است. پس انتظار بیش از حد از چسب خود نداشته و چسب مناسب برای جسم مورد نظر را انتخاب کنید.
3. چسبها توسط دمای تبدیل شیشه ای (Tg) و تخریب شیمیایی محدود شدهاند.پس دور نگه داشتن چسب ها از واکنش های شیمیایی نیز موجب بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها می شود.
راه های بهبود بخشیدن چسبندگی چسب در کاشی کاریقبل از شروع کاشی کاری، دمای محیط را بررسی کنید. انجام کاشی کاری در هوای سرد و دمای پایین ممکن است باعث ایجاد مشکل شود. در این مورد استانداردهای موجود میتواند به شما در بهبود بخشیدن چسبندگی چسب کمک کند.
آماده سازی سطح زیر کار برای ایجاد پوشش بسیار مهم است. این سطوح و سطوح دیوارها باید از مصالح قبلی مانند بتن و گرد و غبار پاک شده و بر روی کاشی و سرامیکهای قبلی تراش ایجاد شود (عملیات تیشه کردن) تا کاشی و سرامیک جدید با استفاده از چسب کاشی هماهنگی بهتری با آنها داشته باشد و مقاومت و میزان چسبندگی افزایش یابد.
نکته: نحوه نصب کاشیها در بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها بسیار اهمیت دارد.
اکثر افراد ماهر چسب کاشی را با مقداری چسب بتن مخلوط میکنند تا قدرت چسبندگی آن افزایش یابد. ضخامت مناسب برای استفاده از چسب سرامیک و کاشی ۱ تا ۶ میلیمتر است. این اندازه، از اشغال زیاد فضا جلوگیری میکند.
انواع چسب و کاربرد آن و مدت زمان چسبیدندانستن نوع چسب و مدت زمانلازم برای چسبندگی آن باعث داشتن یک انتخاب صحیح و بهبود بخشیدن چسبندگی چسب شما می شود.
نیروهای چسبندگیدو نیرو در مکانیسم اتصال چسبها دخالت دارد که عبارتاند از نیروهای واندروالسی و پیوندهای شیمیایی. نیروهای واندروالسی اساس اکثر فرایندهای چسبندگی هستند. این نیروهای جاذبه بین چسب و جسم مورد نظر عمل میکنند.
پیوندهای شیمیایی قویترین نوع چسبندگی را ایجاد میکنند. این نوع اتصال وقتی رخ میدهد که جسمی که چسب روی آن استفاده میشود دارای گروههای شیمیایی واکنش دهنده با چسب باشد.
گروه های شیمیایی موثر در بهبود بخشیدن چسبندگی چسب هابرخی از گروههای شیمیایی در پدیدآوردن نیروهای واندروالسی و در نتیجه بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها خیلی مؤثر هستند و در صورت وجود در چسب یا جسم مورد نظر سبب ایجاد پیوند خوبی میشوند. این گروهها میتوان گروههای نیتریل، هیدروکسیل، کربوکسیل و آمید را نامید.
ترکیب کروماتها موثر در بهبود بخشیدن چسبندگی چسب هاهمچنین در اثر ترکیب کروماتها با سطح جسم، ماده در برابر اکسایش محافظت میشود و رطوبت نمیتواند به داخل نفوذ کرده و باعث تخریب سطح تماس فلز و چسب شود (برای زدودن اکسیدها از سطح فلز میتوان از روش سایش مکانیکی هم استفاده کرد). آلودگی هوا و رطوبت میتواند باعث کاهش اتصالپذیری و همچنین کاهش استحکام اتصالات بین چسب و سطح مورد نظر شود.
[b]کلام آخر[/b]
روش های مختلفی برای بهبود بخشیدن چسبندگی چسب ها وجود دارد. با برخی ترفندهای ساده به خوبی می توانید قدرت چسبندگی چسب خود را تا چند برابر افزایش دهید. برخی از این ترفند ها عبارتند از انتخاب چسب متناسب با جسم خود، تمیز کردن سطح مورد نظر، حرارت دادن چسب، و دور نگه داشتن چسب از رطوبت و محیط های دارای واکنش شیمیایی.