۹۴/۵/۷، ۱۲:۳۹ صبح
همه تلاش دانشمنداني که در زمينه آيتي و فناوريهاي نوين فعاليت ميکنند اين است که همه چيز با سرعتي بسيار بالاتر از آن چيزي که الان هست، اجرا شود و دقت و امنيت هم به همين نسبت در ابزارهاي مختلف بيشتر از حال حاضر شود. اگر شما بخواهيد همين الان يک رايانه براي خود انتخاب کنيد .
مسلما دستتان زياد باز نخواهد بود و سه انتخاب بيشتر نداريد. احتمالا يا مجبور ميشويد که رايانهاي از شرکت اپل با سيستم عامل Mac OSx انتخاب کنيد يا يک PC با سيستمعامل ويندوز داشته باشيد و يا در نهايت اگر دوست داريد که يک کمي تخصصيتر و فنيتر باشيد، سيستم عامل لينوکس را براي رايانهتان انتخاب خواهيد کرد. بسياري از کاربران براي ارتباط برقرار کردن با هر کدام از اين سيستمعاملها مشکلات مخصوص به خود را دارند و شايد نتوانند که به درستي از تمامي امکانات آنها استفاده کنند.
گذشته از اين موضوع، نميتوان با قطعيت گفت که اين سيستمعاملها کاملا بي عيب و نقص هستند زيرا همانطور که شما هم ميدانيد به عنوان يک نمونه بسيار کوچک ميتوان به مشکلات امنيتي که سيستمعاملهاي مختلف دارند اشاره کرد. به هر حال سيستمي که بتواند نظر مساعد تمامي کاربران و کارشناسان را به دست آورد و بسيار قدرتمند ظاهر شود، هنوز هم با قطعيت ايجاد نشده است. اما موضوع به همينجا ختم نميشود و به تازگي طبق معمول ايدههاي جديد و جالبي در مورد ايجاد يک سيستمعامل جديد و متفاوت بيان شده است که احتمالا ميتوانيد حدس بزنيد که مربوط به کدام شرکت است. بله در هفته گذشته گوگل باز هم کاربرانش را شگفت زده کرد و با رونمايي از نسخه جديد سيستم عامل کروم توجه کارشناسان را بار ديگر به خود جلب کرد. بسياري از متخصصان اعتقاد دارند که يک سر اين سيستمعامل در ابرها قرار دارد، زيرا بسياري از امکانات آن برمبناي اينترنت است. صحبت از رونمايي سيستمعامل کروم از مدتها قبل برسر زبانها بود اما گوگل طبق يک برنامه ريزي منظم از اين سيستمعامل در زماني رونمايي کرد که وعده آن را از قبل داده بود. در اين هفته به بررسي اين سيستمعامل جديد و امکانات آن خواهيم پرداخت و اين که گوگل چه نقشهاي براي آينده اين سيستمعامل و کاربرانش دارد.
باز هم گوگل
با اطمينان بسيار بالايي ميتوان گفت که گوگل بزرگترين و موفقترين شرکتي است که در جهان فناوريها فعاليت ميکند، اين شرکت با ايدههاي جديد و خلاقانهاش توانسته است که توجه بسياري از کاربران و کارشناسان را به خود جلب کند. به گونهاي که بسياري از کاربران چشم بسته به اين شرکت و محصولاتش اطمينان ميکنند و بدون اين که رفتاري محتاطانه داشته باشند، زماني که نام گوگل را ميشنوند با اعتماد کامل از توليداتش استفاده ميکنند. حرف از سيستم عامل کروم از 2 سال پيش در ميان رسانههاي مختلف زده ميشد و هر بار گوگل صحبتهايي در مورد امکانات آن يا ارائه نسخههاي آزمايشي به ميان ميآورد. بسياري از کاربران مشتاق بودند که هر چه زودتر با ارائه اين سيستم عامل از آن استفاده کنند و تمامي سيستمعاملهايي که از آنها راضي نبودند را به کنار بگذارند. اين انتظار هفته پيش به سر آمد و سرانجام گوگل جديدترين نسخه از اين سيستم عامل را به کاربرانش ارائه کرد. سيستمعاملي که يک سر آن پيش شما و رايانهتان است و يک سر ديگر آن هم به ابرها متصل است. خيلي از افراد معتقدند که گوگل شرکتي است که هميشه به هدف ميزند، همان طور که توانسته موتور جستوجويي طراحي کند که برخلاف ظاهر بسيار سادهاي که دارد، با برنامه نويسي پيچيدهاي که دارد بهترين نتايج جستوجو را در اختيار ما قرار ميدهد و چيزي که از همه مهمتر است اين است که بسيار سريعتر از ديگر موتورهاي جستوجو کار ميکند. موفقيت گوگل به همينجا ختم نميشود و با خدمات بعدي آن مانند جيميل و گوگل داکس همچنان ادامه دارد. اين سرويسها به کاربران امکان ذخيره فايلها و اطلاعاتشان را روي ابرها يا به عبارت ديگر استفاده از سيستمهاي پردازش ابري را ميدهند.
به اين ترتيب فقط کافي است که شما به اينترنت دسترسي داشته باشيد و بعد از آن با هر دستگاهي ميتوانيد به اين سرويسها و امکاناتشان دسترسي پيدا کنيد. در راستاي گسترش خدمات خلاقانه اين شرکت، مرورگر گوگل کروم به کاربران عرضه شد که براي دسترسي به صفحات وب طراحي شده بود. اين مرورگر سبک و بسيار سريع تا به حال به موفقيت قابل توجهي دست پيدا کرده است هر چند که هنوز هم از اينترنت اکسپلورر و فايرفاکس عقبتر است و در حال رقابت با اين دو مرورگر است. در ادامه اين محصولات گوگل اعلام کرد که قصد دارد با ارائه يک سيستمعامل بسيار سبک و سريع تمامي آرزوهاي کاربران را به حقيقت تبديل کند و با عرضه اين محصول انقلابي را در زمينه سيستمعاملها به پا کند. گوگل اعتقاد دارد که تمامي سيستمعامل-هايي که تا به حال طراحي شدهاند، زياد از حد پيچيدگي دارند و به نسبت پيچيدگي که دارند، بسيار کند عمل ميکنند. شايد شما هم تا به حال به اين موضوع دقت کرده باشيد که زماني که دکمه روشن رايانهتان را فشار ميدهيد تا زماني که سيستم به صورت کامل بالا بيايد و آماده اجراي برنامههاي مورد نظرتان بشود، مدت زمان زيادي طول خواهد کشيد و اين زمان تنها به دليل کند بودن سيستم-عاملهاي فعلي است. مسلما اگر کاربر عجولي باشيد و تلاش کنيد که تا قبل از اين که سيستم به صورت کامل بالا بيايد، برنامههاي مورد نظرتان را اجرا کنيد، مشاهده ميکنيد که سيستم به جان کندن ميافتد و در اين حالت خيلي ديرتر از حالت عادي هم برنامههايتان به مرحله اجرا ميرسند. بايد بدانيد که تمامي اين مشکلات فقط به سيستمعامل مربوط ميشود که متاسفانه در طول زمان کندتر و کندتر هم ميشود. اما اگر شما هم جز آن دسته از کاربران هستيد که اصل کارتان با اينترنت است بايد بدانيد که راههاي بهتري هم براي شما وجود دارد و شما ميتوانيد از سيستمعامل بسيار سبک و کاربردي شرکت گوگل استفاده کنيد که به تازگي نسخه نهايي آن در اختيار کاربران قرار گرفته است و تنها با اتصال به اينترنت تمامي کارهايي که در حالت عادي براي انجام آن به زمان زيادي احتياج داشتيد را به راحتي در عرض يک چشم به هم زدن انجام دهيد.
گوگل و سيستمعاملش
هفته پيش گوگل با ارائه سيستم عامل کروم که نام آن با نام مرورگر اين شرکت يکي است، سرو صداي زيادي را در جهان فناوريها به پا کرد. اين سيستمعامل بر اساس ساختار مرورگر کروم طراحي شده است و به همين خاطر هم نام آن با نام مرورگر کروم يکي است. ساختار اين سيستمعامل به صورت طراحي شده است که کل برنامههايي که نياز داريد به جاي اين که روي رايانه و سيستمعامل مورد استفاده شما ذخيره شود، در اينترنت ذخيره خواهد شد و شما پس از اتصال به اينترنت يک رايانه بسيار سريع و با امکانات خواهيد داشت. از ويژگيهاي اصلي و کليدي اين سيستم عامل که در نگاه اول ميتوان آن را حس کرد اين است که ظاهري بسيار ساده دارد و علاوه بر اين اگر شما از اين سيستمعامل استفاده کنيد، پشتيباني فني و قدرتمندي از شرکت گوگل خواهيد داشت و به اين ترتيب اين شرکت به صورت مستقيم طرف حساب شما خواهد بود و تمامي مشکلاتتان را به سادگي حل خواهد کرد. در حال حاضر اين سيستمعامل بيشتر توجه شرکتهاي کوچک و آموزشگاههايي را که امکان پشتيباني فني از سيستمهايشان ندارند به خود جلب کرده است. هدف اصلي گوگل اين است که خيال کاربران را از مسائلي مانند پشتيباني فني و درگيري با خرابيها و مشکلات سيستمعاملها آسوده کند. به اين ترتيب شما بسيار آسانتر از اينترنت استفاده خواهيد کرد و سرعت استفاده از برنامهها به شکل قابل توجهي افزايش پيدا خواهد کرد.
لپتاپهايي با سيستمعامل کروم
مسلما وقتي گوگل محصول جديدي را ارائه ميکند، شرکتهاي بسياري دندان تيز ميکنند که به طريقي با آن همکاري کرده تا از طريق آن محبوبيت و اعتباري براي خود به دست آورند يا اين که با ارائه محصولات جانبي مرتبط، آنها هم مورد توجه کاربران قرار بگيرند. در مورد سيستمعامل کروم هم وضع به همين صورت است و تا به حال شرکتهاي زيادي براي همکاري با گوگل اعلام آمادگي کردهاند. بعضي از شرکتهاي سازنده لپتاپ هم اعلام کردهاند که حاضرند سيستمهاي جديدي را طراحي کنند که به طور اختصاصي از سيستمعامل کروم استفاده کنند. از ميان اين شرکتها ميتوان به Acer و سامسونگ اشاره کرد که لپتاپهايي را به صورت اختصاصي براي استفاده از اين سيستم ساختهاند. اين لپتاپها امکان اتصال به اينترنت از طريق 3G و WiFi را دارند. حافظه اين لپتاپها تا 16 گيگا بايت امکان ذخيره سازي دارد و شايد بتوان گفت که به دليل اين که تمامي اطلاعات شما روي اينترنت قرار خواهد گرفت، هيچ وقت هم به حافظهاي بيشتر از اين احتياج پيدا نخواهيد کرد. قيمت اين لپتاپها در مقايسه با ديگر سيستمها بسيار پايين است و شايد بتوان گفت هر کسي توانايي اين را خواهد داشت که از اين سيستمها در کنار سيستمهاي ديگري که دارد به آساني استفاده کرده و تفاوت آن را به وضوح احساس کند. البته به خاطر داشته باشيد که با وجود اين سيستمعامل تمامي فضاهاي اضافي که قبلا براي نصب برنامهها احتياج داشتيد، ديگر بلا استفاده خواهد بود و شما با اتصال به اينترنت ديگر نيازي به نصب برنامهها و نرمافزارهاي مختلف نخواهيد داشت.
پيشنمايشي از آخرين نسخه
همانطور که قبل هم گفتيم آخرين نسخه از اين سيستمعامل در هفته پيش به کاربران عرضه شد. با اين که هنوز هم نسخه نهايي و تجاري اين سيستمعامل به بازار ارائه نشده است اما مديران گوگل اعلام کردهاند که نسخه تجاري اين سيستمعامل تفاوت زيادي با نسخهاي که به تازگي ارائه شده، نخواهد داشت. نکتههاي بسيار جالبي در طراحي لپتاپهايي که براي استفاده اختصاصي از اين سيستمعامل طراحي شدهاند به چشم ميخورد. به عنوان نمونه کيبورد اين سيستمها متفاوت از لپتاپهاي معمولي خواهد بود و روي آن هيچ خبري از کليدهاي Function key يا همان کليدهاي F1 تا F12 نيست و در واقع ميتوان گفت که اين کليدها در کروم هيچ استفاده و کاربردي هم ندارند و به جاي آن کليدهاي جديدي که شما در مرورگرتان استفاده ميکنيد روي کيبورد قرار گرفته است. مثلا شما روي نوار ابزار مرورگرتان کليدهايي را براي جلو و عقب رفتن در ميان صفحات اينترنتي يا Refresh کردن براي بازخواني يک صفحه داريد و بايد بدانيد که تمامي اين کليدها روي کيبورد لپتاپ شما هم قرار دارد اگر که از سيستمعامل کروم استفاده کنيد. البته يک کليد اضافه هم روي کيبورد لپتاپهاي اختصاصي کروم ميتوان ديد که روي لپتاپهاي ديگر به چشم نميخورد. اين کليد براي جستوجو يا سرچ است که به محض اين که توسط کاربر فشرده شود، موتور جستوجوي گوگل براي آن باز خواهد شد.
دومين نکتهاي که در مورد کروم به چشم ميخورد سرعت بالاي محسوس آن در بوت شدن دستگاه است. جالب است که بدانيد از لحظهاي که انگشت خود را روي دکمه روشن فشار ميدهيد، حدود 5 يا در نهايت 6 ثانيه طول خواهد کشيد که کل سيستمعامل کروم بالا بيايد و آماده استفاده شود و مسلما اين موضوع امتياز بسيار بزرگي در مقايسه با ديگر سيستمها خواهد بود. اگر بخواهيم نمايي از اين سيستمعامل را براي شما توصيف کنيم بايد گفت که صرفا تمام آن چيزي که شما بعد از روشن کردن سيستمتان مشاهده خواهيد کرد، تنها يک مرورگر خواهد بود. دقيقا مانند حالتي که شما روي رايانه شخصي خودتان مرورگر کروم را باز کرده باشيد، با اين تفاوت که پشت اين صفحه هيچ چيز ديگري وجود نخواهد داشت و شما امکان کوچک کردن صفحهاي که ميبينيد را نخواهيد داشت. تنها امکان اضافي که براي کاربر در نظر گرفته شده است، بخشي براي انجام يک سري تنظيمات اوليه و بسيار جزئي است. جالب است که بدانيد حتي امکاني براي تنظيم کردن ساعت و تاريخ هم روي اين سيستم وجود ندارد و دليل آن هم اين است که اين دستگاه هميشه بايد به اينترنت اتصال داشته باشد و مسلما اينترنت بهتر ميتواند زمان دقيق را براي شما تنظيم کند. نکته جالب ديگري که در ساختار آن به چشم ميخورد اين است که جزء معدود سيستمعاملهايي است که در همان نسخههاي اوليهاش امکان پشتيباني از زبان فارسي را نيز قرار داده است و شما به آساني ميتوانيد زبان کيبورد خود را به فارسي تغيير دهيد. شايد بسياري از کاربران فکر کنند که براي نصب نرمافزار روي اين سيستمعامل بايد حتما به آندروييد مارکت سر بزنند، اما اين فکر اشتباه است و گوگل سرويس ويژه ديگري را براي اين منظور در نظر گرفته است. نام اين سرويس Chrome Web Store است که شما ميتوانيد تنها از اين سرويس براي دانلود اپليکيشنهاي مورد نياز روي کروم استفاده کنيد.
ايرادات بزرگي براي سيستمعامل کروم
تا به حال هر چه که گفتيم دلايلي بود که کروم را به واسطه ويژگيهاي جديدي که داشت از ديگر سيستمعاملها متمايز ميکرد ولي اين سيستمعامل ايرادات بزرگي دارد که به آساني نميتوان از کنار آن گذشت. اگر شما جزء آن دسته از کاربران هستيد که نياز زيادي به اينترنت نداريد و بيشتر کارهايتان را به صورت آفلاين انجام ميدهيد، بايد بگوييم که اين سيستمعامل به هيچ عنوان به درد شما نخواهد خورد زيرا در زماني که آفلاين باشيد، کروم هم تقريبا غيرقابل استفاده خواهد بود. بخش عمدهاي از سرويسها و اپليکيشنهايي که روي اين سيستمعامل اجرا ميشوند براي اجرا نيازمند اين هستند که شما هميشه به اينترنت اتصال داشته باشيد. بنابراين به محض اين که اتصال اينترنت شما قطع شود، تقريبا سيستمعاملتان هم از کار خواهد افتاد و تا حدود 90 درصد دستگاه شما غيرقابل استفاده خواهد شد. علاوه بر اين ايراد ديگري هم به دستگاههايي که از کروم استفاده ميکنند وارد ميشود. احتمالا روي کروم بوک يا ديگر سختافزارهايي که براي استفاده از کروم طراحي ميشوند، پورت USB وجود دارد اما بايد به اين موضوع فکر کنيم با مشخصاتي که براي اين سيستمعامل در نظر گرفته شده است، اين پورت تا چه حدي به درد خواهد خورد. با توجه به اين که تمامي برنامهها و نرمافزارها و اطلاعات ما روي اينترنت است، اگر که شما در حالت آفلاين يک حافظه را از طريق پورت USB به دستگاهتان متصل کنيد، عملا فايلهايي که روي آن قرار گرفتهاند، نمايش داده نخواهند شد. فرض کنيد که شما فايل وردي داريد که توسط مجموعه آفيس مايکروسافت توليد شده است. اگر در حالت آفلاين اين فايل را روي دستگاهتان بريزيد، به هيچ وجه دستگاه قابليت اجرا و نمايش آن را نخواهد داشت. اين در حالي است که شما تمامي اين فايلها را در زمان اتصال به اينترنت ميتوانيد از طريق گوگل داکس يا ديگر سرويسهاي جيميلتان ببينيد و به آنها دسترسي کاملي داشته باشيد و حتي بتوانيد آنها را ويرايش کنيد. با اين اوصاف ناتوان بودن اين دستگاه در اجراي آفلاين برنامهها ميتواند ضعف ديگري برايش به حساب آيد. به همين خاطر بسياري از کارشناسان معتقدند که سيستمعامل کروم و دستگاههايي که به صورت اختصاصي براي آن طراحي شدهاند، ميتوانند به دستگاههاي بهتر و پيشرفتهتري تبديل شوند، به گونهاي که نيازهاي بيشتري از کاربران را پوشش دهند.
تغييراتي براي بهتر شدن
شايد متفاوت بودن کروم در نحوه عملکرد آن در حال حاضر به نظر ما ضعف بسيار بزرگي به حساب آيد، چون اولين چيزي که به آن فکر ميکنيم اين است که هميشه هم نميتوان به اينترنت متصل بود و مخصوصا در مناطقي مانند کشور ما که از نظر ارائه اينترنت و سرعت آن دچار ضعف است، استفاده از سيستمعاملي که تمامي پايههاي به اينترنت وابسته است، ريسک بسيار بزرگي خواهد بود. بسياري از متخصصاني که ساختار اين سيستمعامل را بررسي کردهاند، اعتقاد دارند که اگر دستگاههاي اجرا کننده اين سيستمعامل ساختاري مانند تبلت يا تلفنهاي همراه هوشمند داشته باشند، احتمالا بسيار کاربرديتر از اين خواهد بود. در اين صورت بخش عمدهاي از اطلاعات مورد نياز ما به صورت آفلاين در دسترس خواهد بود. حداقل مزيتي که با اين روش به اين سيستمعامل اضافه خواهد شد اين است که ديگر در زماني که آفلاين هستيم، سيستم از کار نخواهد افتاد و اين امکان وجود دارد که بعضي از فايلهاي مورد نظرمان را به صورت محدود ويرايش يا اجرا کنيم. البته گوگل بعد از اين که نظرات ارائه شده در مورد کروم را مورد بررسي قرار داد، اعلام کرده است که در آينده و احتمالا براي عرضه نسخه تجاري اين سيستمعامل تغييراتي را در ساختار آن خواهد داد و به عنوان نمونه ويژگيهايي را براي استفاده آفلاين هم به کروم اضافه خواهد کرد و همه چيز به اين صورت نخواهند ماند. با اين اوصاف بايد صبر کنيم تا ببينيم که آيا اين محصول گوگل ميتواند که مانند ديگر محصولاتش قدرتمند حاضر شده و محبوبيت بسياري به دست آورد يا اين که به دليل محدوديتها و تفاوتهايي که در نحوه استفاده از آن وجود دارد، به يک سيستمعامل مترود و شکست خورده تبديل ميشود. بد نيست که به اين نکته هم اشاره کنيم که با ارائه اين سيستمعامل شرکتهايي مانند مايکروسافت و اپل که در زمينه توليد سيستمعامل و برنامههاي کاربردي فعاليت ميکنند، بسيار احساس خطر کردهاند و در کنار ايرادات فراواني که به کروم گرفتهاند در تلاش هستند که تغييراتي را در سيستمعاملهاي خود به وجود آورند و امکاناتي مانند پشتيباني فني را به ساختار کاري خود اضافه کنند تا اين که از گوگل عقب نمانند. با ورود گوگل به اين عرصه آينده بسيار جالبي از نظر رقابتي ترسيم ميشود و مسلما شرکتهاي ديگر کيفيت کاري خود را براي پيروز شدن در اين رقابت تا حد امکان افزايش خواهند داد.
مسلما دستتان زياد باز نخواهد بود و سه انتخاب بيشتر نداريد. احتمالا يا مجبور ميشويد که رايانهاي از شرکت اپل با سيستم عامل Mac OSx انتخاب کنيد يا يک PC با سيستمعامل ويندوز داشته باشيد و يا در نهايت اگر دوست داريد که يک کمي تخصصيتر و فنيتر باشيد، سيستم عامل لينوکس را براي رايانهتان انتخاب خواهيد کرد. بسياري از کاربران براي ارتباط برقرار کردن با هر کدام از اين سيستمعاملها مشکلات مخصوص به خود را دارند و شايد نتوانند که به درستي از تمامي امکانات آنها استفاده کنند.
گذشته از اين موضوع، نميتوان با قطعيت گفت که اين سيستمعاملها کاملا بي عيب و نقص هستند زيرا همانطور که شما هم ميدانيد به عنوان يک نمونه بسيار کوچک ميتوان به مشکلات امنيتي که سيستمعاملهاي مختلف دارند اشاره کرد. به هر حال سيستمي که بتواند نظر مساعد تمامي کاربران و کارشناسان را به دست آورد و بسيار قدرتمند ظاهر شود، هنوز هم با قطعيت ايجاد نشده است. اما موضوع به همينجا ختم نميشود و به تازگي طبق معمول ايدههاي جديد و جالبي در مورد ايجاد يک سيستمعامل جديد و متفاوت بيان شده است که احتمالا ميتوانيد حدس بزنيد که مربوط به کدام شرکت است. بله در هفته گذشته گوگل باز هم کاربرانش را شگفت زده کرد و با رونمايي از نسخه جديد سيستم عامل کروم توجه کارشناسان را بار ديگر به خود جلب کرد. بسياري از متخصصان اعتقاد دارند که يک سر اين سيستمعامل در ابرها قرار دارد، زيرا بسياري از امکانات آن برمبناي اينترنت است. صحبت از رونمايي سيستمعامل کروم از مدتها قبل برسر زبانها بود اما گوگل طبق يک برنامه ريزي منظم از اين سيستمعامل در زماني رونمايي کرد که وعده آن را از قبل داده بود. در اين هفته به بررسي اين سيستمعامل جديد و امکانات آن خواهيم پرداخت و اين که گوگل چه نقشهاي براي آينده اين سيستمعامل و کاربرانش دارد.
باز هم گوگل
با اطمينان بسيار بالايي ميتوان گفت که گوگل بزرگترين و موفقترين شرکتي است که در جهان فناوريها فعاليت ميکند، اين شرکت با ايدههاي جديد و خلاقانهاش توانسته است که توجه بسياري از کاربران و کارشناسان را به خود جلب کند. به گونهاي که بسياري از کاربران چشم بسته به اين شرکت و محصولاتش اطمينان ميکنند و بدون اين که رفتاري محتاطانه داشته باشند، زماني که نام گوگل را ميشنوند با اعتماد کامل از توليداتش استفاده ميکنند. حرف از سيستم عامل کروم از 2 سال پيش در ميان رسانههاي مختلف زده ميشد و هر بار گوگل صحبتهايي در مورد امکانات آن يا ارائه نسخههاي آزمايشي به ميان ميآورد. بسياري از کاربران مشتاق بودند که هر چه زودتر با ارائه اين سيستم عامل از آن استفاده کنند و تمامي سيستمعاملهايي که از آنها راضي نبودند را به کنار بگذارند. اين انتظار هفته پيش به سر آمد و سرانجام گوگل جديدترين نسخه از اين سيستم عامل را به کاربرانش ارائه کرد. سيستمعاملي که يک سر آن پيش شما و رايانهتان است و يک سر ديگر آن هم به ابرها متصل است. خيلي از افراد معتقدند که گوگل شرکتي است که هميشه به هدف ميزند، همان طور که توانسته موتور جستوجويي طراحي کند که برخلاف ظاهر بسيار سادهاي که دارد، با برنامه نويسي پيچيدهاي که دارد بهترين نتايج جستوجو را در اختيار ما قرار ميدهد و چيزي که از همه مهمتر است اين است که بسيار سريعتر از ديگر موتورهاي جستوجو کار ميکند. موفقيت گوگل به همينجا ختم نميشود و با خدمات بعدي آن مانند جيميل و گوگل داکس همچنان ادامه دارد. اين سرويسها به کاربران امکان ذخيره فايلها و اطلاعاتشان را روي ابرها يا به عبارت ديگر استفاده از سيستمهاي پردازش ابري را ميدهند.
به اين ترتيب فقط کافي است که شما به اينترنت دسترسي داشته باشيد و بعد از آن با هر دستگاهي ميتوانيد به اين سرويسها و امکاناتشان دسترسي پيدا کنيد. در راستاي گسترش خدمات خلاقانه اين شرکت، مرورگر گوگل کروم به کاربران عرضه شد که براي دسترسي به صفحات وب طراحي شده بود. اين مرورگر سبک و بسيار سريع تا به حال به موفقيت قابل توجهي دست پيدا کرده است هر چند که هنوز هم از اينترنت اکسپلورر و فايرفاکس عقبتر است و در حال رقابت با اين دو مرورگر است. در ادامه اين محصولات گوگل اعلام کرد که قصد دارد با ارائه يک سيستمعامل بسيار سبک و سريع تمامي آرزوهاي کاربران را به حقيقت تبديل کند و با عرضه اين محصول انقلابي را در زمينه سيستمعاملها به پا کند. گوگل اعتقاد دارد که تمامي سيستمعامل-هايي که تا به حال طراحي شدهاند، زياد از حد پيچيدگي دارند و به نسبت پيچيدگي که دارند، بسيار کند عمل ميکنند. شايد شما هم تا به حال به اين موضوع دقت کرده باشيد که زماني که دکمه روشن رايانهتان را فشار ميدهيد تا زماني که سيستم به صورت کامل بالا بيايد و آماده اجراي برنامههاي مورد نظرتان بشود، مدت زمان زيادي طول خواهد کشيد و اين زمان تنها به دليل کند بودن سيستم-عاملهاي فعلي است. مسلما اگر کاربر عجولي باشيد و تلاش کنيد که تا قبل از اين که سيستم به صورت کامل بالا بيايد، برنامههاي مورد نظرتان را اجرا کنيد، مشاهده ميکنيد که سيستم به جان کندن ميافتد و در اين حالت خيلي ديرتر از حالت عادي هم برنامههايتان به مرحله اجرا ميرسند. بايد بدانيد که تمامي اين مشکلات فقط به سيستمعامل مربوط ميشود که متاسفانه در طول زمان کندتر و کندتر هم ميشود. اما اگر شما هم جز آن دسته از کاربران هستيد که اصل کارتان با اينترنت است بايد بدانيد که راههاي بهتري هم براي شما وجود دارد و شما ميتوانيد از سيستمعامل بسيار سبک و کاربردي شرکت گوگل استفاده کنيد که به تازگي نسخه نهايي آن در اختيار کاربران قرار گرفته است و تنها با اتصال به اينترنت تمامي کارهايي که در حالت عادي براي انجام آن به زمان زيادي احتياج داشتيد را به راحتي در عرض يک چشم به هم زدن انجام دهيد.
گوگل و سيستمعاملش
هفته پيش گوگل با ارائه سيستم عامل کروم که نام آن با نام مرورگر اين شرکت يکي است، سرو صداي زيادي را در جهان فناوريها به پا کرد. اين سيستمعامل بر اساس ساختار مرورگر کروم طراحي شده است و به همين خاطر هم نام آن با نام مرورگر کروم يکي است. ساختار اين سيستمعامل به صورت طراحي شده است که کل برنامههايي که نياز داريد به جاي اين که روي رايانه و سيستمعامل مورد استفاده شما ذخيره شود، در اينترنت ذخيره خواهد شد و شما پس از اتصال به اينترنت يک رايانه بسيار سريع و با امکانات خواهيد داشت. از ويژگيهاي اصلي و کليدي اين سيستم عامل که در نگاه اول ميتوان آن را حس کرد اين است که ظاهري بسيار ساده دارد و علاوه بر اين اگر شما از اين سيستمعامل استفاده کنيد، پشتيباني فني و قدرتمندي از شرکت گوگل خواهيد داشت و به اين ترتيب اين شرکت به صورت مستقيم طرف حساب شما خواهد بود و تمامي مشکلاتتان را به سادگي حل خواهد کرد. در حال حاضر اين سيستمعامل بيشتر توجه شرکتهاي کوچک و آموزشگاههايي را که امکان پشتيباني فني از سيستمهايشان ندارند به خود جلب کرده است. هدف اصلي گوگل اين است که خيال کاربران را از مسائلي مانند پشتيباني فني و درگيري با خرابيها و مشکلات سيستمعاملها آسوده کند. به اين ترتيب شما بسيار آسانتر از اينترنت استفاده خواهيد کرد و سرعت استفاده از برنامهها به شکل قابل توجهي افزايش پيدا خواهد کرد.
لپتاپهايي با سيستمعامل کروم
مسلما وقتي گوگل محصول جديدي را ارائه ميکند، شرکتهاي بسياري دندان تيز ميکنند که به طريقي با آن همکاري کرده تا از طريق آن محبوبيت و اعتباري براي خود به دست آورند يا اين که با ارائه محصولات جانبي مرتبط، آنها هم مورد توجه کاربران قرار بگيرند. در مورد سيستمعامل کروم هم وضع به همين صورت است و تا به حال شرکتهاي زيادي براي همکاري با گوگل اعلام آمادگي کردهاند. بعضي از شرکتهاي سازنده لپتاپ هم اعلام کردهاند که حاضرند سيستمهاي جديدي را طراحي کنند که به طور اختصاصي از سيستمعامل کروم استفاده کنند. از ميان اين شرکتها ميتوان به Acer و سامسونگ اشاره کرد که لپتاپهايي را به صورت اختصاصي براي استفاده از اين سيستم ساختهاند. اين لپتاپها امکان اتصال به اينترنت از طريق 3G و WiFi را دارند. حافظه اين لپتاپها تا 16 گيگا بايت امکان ذخيره سازي دارد و شايد بتوان گفت که به دليل اين که تمامي اطلاعات شما روي اينترنت قرار خواهد گرفت، هيچ وقت هم به حافظهاي بيشتر از اين احتياج پيدا نخواهيد کرد. قيمت اين لپتاپها در مقايسه با ديگر سيستمها بسيار پايين است و شايد بتوان گفت هر کسي توانايي اين را خواهد داشت که از اين سيستمها در کنار سيستمهاي ديگري که دارد به آساني استفاده کرده و تفاوت آن را به وضوح احساس کند. البته به خاطر داشته باشيد که با وجود اين سيستمعامل تمامي فضاهاي اضافي که قبلا براي نصب برنامهها احتياج داشتيد، ديگر بلا استفاده خواهد بود و شما با اتصال به اينترنت ديگر نيازي به نصب برنامهها و نرمافزارهاي مختلف نخواهيد داشت.
پيشنمايشي از آخرين نسخه
همانطور که قبل هم گفتيم آخرين نسخه از اين سيستمعامل در هفته پيش به کاربران عرضه شد. با اين که هنوز هم نسخه نهايي و تجاري اين سيستمعامل به بازار ارائه نشده است اما مديران گوگل اعلام کردهاند که نسخه تجاري اين سيستمعامل تفاوت زيادي با نسخهاي که به تازگي ارائه شده، نخواهد داشت. نکتههاي بسيار جالبي در طراحي لپتاپهايي که براي استفاده اختصاصي از اين سيستمعامل طراحي شدهاند به چشم ميخورد. به عنوان نمونه کيبورد اين سيستمها متفاوت از لپتاپهاي معمولي خواهد بود و روي آن هيچ خبري از کليدهاي Function key يا همان کليدهاي F1 تا F12 نيست و در واقع ميتوان گفت که اين کليدها در کروم هيچ استفاده و کاربردي هم ندارند و به جاي آن کليدهاي جديدي که شما در مرورگرتان استفاده ميکنيد روي کيبورد قرار گرفته است. مثلا شما روي نوار ابزار مرورگرتان کليدهايي را براي جلو و عقب رفتن در ميان صفحات اينترنتي يا Refresh کردن براي بازخواني يک صفحه داريد و بايد بدانيد که تمامي اين کليدها روي کيبورد لپتاپ شما هم قرار دارد اگر که از سيستمعامل کروم استفاده کنيد. البته يک کليد اضافه هم روي کيبورد لپتاپهاي اختصاصي کروم ميتوان ديد که روي لپتاپهاي ديگر به چشم نميخورد. اين کليد براي جستوجو يا سرچ است که به محض اين که توسط کاربر فشرده شود، موتور جستوجوي گوگل براي آن باز خواهد شد.
دومين نکتهاي که در مورد کروم به چشم ميخورد سرعت بالاي محسوس آن در بوت شدن دستگاه است. جالب است که بدانيد از لحظهاي که انگشت خود را روي دکمه روشن فشار ميدهيد، حدود 5 يا در نهايت 6 ثانيه طول خواهد کشيد که کل سيستمعامل کروم بالا بيايد و آماده استفاده شود و مسلما اين موضوع امتياز بسيار بزرگي در مقايسه با ديگر سيستمها خواهد بود. اگر بخواهيم نمايي از اين سيستمعامل را براي شما توصيف کنيم بايد گفت که صرفا تمام آن چيزي که شما بعد از روشن کردن سيستمتان مشاهده خواهيد کرد، تنها يک مرورگر خواهد بود. دقيقا مانند حالتي که شما روي رايانه شخصي خودتان مرورگر کروم را باز کرده باشيد، با اين تفاوت که پشت اين صفحه هيچ چيز ديگري وجود نخواهد داشت و شما امکان کوچک کردن صفحهاي که ميبينيد را نخواهيد داشت. تنها امکان اضافي که براي کاربر در نظر گرفته شده است، بخشي براي انجام يک سري تنظيمات اوليه و بسيار جزئي است. جالب است که بدانيد حتي امکاني براي تنظيم کردن ساعت و تاريخ هم روي اين سيستم وجود ندارد و دليل آن هم اين است که اين دستگاه هميشه بايد به اينترنت اتصال داشته باشد و مسلما اينترنت بهتر ميتواند زمان دقيق را براي شما تنظيم کند. نکته جالب ديگري که در ساختار آن به چشم ميخورد اين است که جزء معدود سيستمعاملهايي است که در همان نسخههاي اوليهاش امکان پشتيباني از زبان فارسي را نيز قرار داده است و شما به آساني ميتوانيد زبان کيبورد خود را به فارسي تغيير دهيد. شايد بسياري از کاربران فکر کنند که براي نصب نرمافزار روي اين سيستمعامل بايد حتما به آندروييد مارکت سر بزنند، اما اين فکر اشتباه است و گوگل سرويس ويژه ديگري را براي اين منظور در نظر گرفته است. نام اين سرويس Chrome Web Store است که شما ميتوانيد تنها از اين سرويس براي دانلود اپليکيشنهاي مورد نياز روي کروم استفاده کنيد.
ايرادات بزرگي براي سيستمعامل کروم
تا به حال هر چه که گفتيم دلايلي بود که کروم را به واسطه ويژگيهاي جديدي که داشت از ديگر سيستمعاملها متمايز ميکرد ولي اين سيستمعامل ايرادات بزرگي دارد که به آساني نميتوان از کنار آن گذشت. اگر شما جزء آن دسته از کاربران هستيد که نياز زيادي به اينترنت نداريد و بيشتر کارهايتان را به صورت آفلاين انجام ميدهيد، بايد بگوييم که اين سيستمعامل به هيچ عنوان به درد شما نخواهد خورد زيرا در زماني که آفلاين باشيد، کروم هم تقريبا غيرقابل استفاده خواهد بود. بخش عمدهاي از سرويسها و اپليکيشنهايي که روي اين سيستمعامل اجرا ميشوند براي اجرا نيازمند اين هستند که شما هميشه به اينترنت اتصال داشته باشيد. بنابراين به محض اين که اتصال اينترنت شما قطع شود، تقريبا سيستمعاملتان هم از کار خواهد افتاد و تا حدود 90 درصد دستگاه شما غيرقابل استفاده خواهد شد. علاوه بر اين ايراد ديگري هم به دستگاههايي که از کروم استفاده ميکنند وارد ميشود. احتمالا روي کروم بوک يا ديگر سختافزارهايي که براي استفاده از کروم طراحي ميشوند، پورت USB وجود دارد اما بايد به اين موضوع فکر کنيم با مشخصاتي که براي اين سيستمعامل در نظر گرفته شده است، اين پورت تا چه حدي به درد خواهد خورد. با توجه به اين که تمامي برنامهها و نرمافزارها و اطلاعات ما روي اينترنت است، اگر که شما در حالت آفلاين يک حافظه را از طريق پورت USB به دستگاهتان متصل کنيد، عملا فايلهايي که روي آن قرار گرفتهاند، نمايش داده نخواهند شد. فرض کنيد که شما فايل وردي داريد که توسط مجموعه آفيس مايکروسافت توليد شده است. اگر در حالت آفلاين اين فايل را روي دستگاهتان بريزيد، به هيچ وجه دستگاه قابليت اجرا و نمايش آن را نخواهد داشت. اين در حالي است که شما تمامي اين فايلها را در زمان اتصال به اينترنت ميتوانيد از طريق گوگل داکس يا ديگر سرويسهاي جيميلتان ببينيد و به آنها دسترسي کاملي داشته باشيد و حتي بتوانيد آنها را ويرايش کنيد. با اين اوصاف ناتوان بودن اين دستگاه در اجراي آفلاين برنامهها ميتواند ضعف ديگري برايش به حساب آيد. به همين خاطر بسياري از کارشناسان معتقدند که سيستمعامل کروم و دستگاههايي که به صورت اختصاصي براي آن طراحي شدهاند، ميتوانند به دستگاههاي بهتر و پيشرفتهتري تبديل شوند، به گونهاي که نيازهاي بيشتري از کاربران را پوشش دهند.
تغييراتي براي بهتر شدن
شايد متفاوت بودن کروم در نحوه عملکرد آن در حال حاضر به نظر ما ضعف بسيار بزرگي به حساب آيد، چون اولين چيزي که به آن فکر ميکنيم اين است که هميشه هم نميتوان به اينترنت متصل بود و مخصوصا در مناطقي مانند کشور ما که از نظر ارائه اينترنت و سرعت آن دچار ضعف است، استفاده از سيستمعاملي که تمامي پايههاي به اينترنت وابسته است، ريسک بسيار بزرگي خواهد بود. بسياري از متخصصاني که ساختار اين سيستمعامل را بررسي کردهاند، اعتقاد دارند که اگر دستگاههاي اجرا کننده اين سيستمعامل ساختاري مانند تبلت يا تلفنهاي همراه هوشمند داشته باشند، احتمالا بسيار کاربرديتر از اين خواهد بود. در اين صورت بخش عمدهاي از اطلاعات مورد نياز ما به صورت آفلاين در دسترس خواهد بود. حداقل مزيتي که با اين روش به اين سيستمعامل اضافه خواهد شد اين است که ديگر در زماني که آفلاين هستيم، سيستم از کار نخواهد افتاد و اين امکان وجود دارد که بعضي از فايلهاي مورد نظرمان را به صورت محدود ويرايش يا اجرا کنيم. البته گوگل بعد از اين که نظرات ارائه شده در مورد کروم را مورد بررسي قرار داد، اعلام کرده است که در آينده و احتمالا براي عرضه نسخه تجاري اين سيستمعامل تغييراتي را در ساختار آن خواهد داد و به عنوان نمونه ويژگيهايي را براي استفاده آفلاين هم به کروم اضافه خواهد کرد و همه چيز به اين صورت نخواهند ماند. با اين اوصاف بايد صبر کنيم تا ببينيم که آيا اين محصول گوگل ميتواند که مانند ديگر محصولاتش قدرتمند حاضر شده و محبوبيت بسياري به دست آورد يا اين که به دليل محدوديتها و تفاوتهايي که در نحوه استفاده از آن وجود دارد، به يک سيستمعامل مترود و شکست خورده تبديل ميشود. بد نيست که به اين نکته هم اشاره کنيم که با ارائه اين سيستمعامل شرکتهايي مانند مايکروسافت و اپل که در زمينه توليد سيستمعامل و برنامههاي کاربردي فعاليت ميکنند، بسيار احساس خطر کردهاند و در کنار ايرادات فراواني که به کروم گرفتهاند در تلاش هستند که تغييراتي را در سيستمعاملهاي خود به وجود آورند و امکاناتي مانند پشتيباني فني را به ساختار کاري خود اضافه کنند تا اين که از گوگل عقب نمانند. با ورود گوگل به اين عرصه آينده بسيار جالبي از نظر رقابتي ترسيم ميشود و مسلما شرکتهاي ديگر کيفيت کاري خود را براي پيروز شدن در اين رقابت تا حد امکان افزايش خواهند داد.