۰۰/۷/۲۶، ۰۳:۲۹ عصر
سندرم تخمدان پلی کیستیک از شایعترین بیماریهای زنان سنین باروری میباشد. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد خانمهای واقع در سنین باروری مبتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند. مشخصۀ رایج این بیماری وجود تخمدانهای بزرگ که حاوی فولیکولهای ریز فراوان هستند، میباشد. در نتیجه ترشحات افزایش یابندۀ هورمونهای آندروژن که ناشی از تعداد زیاد فولیکولهای ریز تخمدانها هست، میباشد.بینظمی قاعدگی اتفاق میافتد و در نتیجه تخمکگذاری غیرممکن میشود یا کاهش مییابد. از دیگر علائم این بیمار افزایش هورمونهای مردانه و پرمویی نوع مردانه و طاسی جلوی سر در بیمار میباشد. یکیدیگر از مشخصات این بیماری افزایش وزن مخصوصا در ناحیۀ شکم است که این مورد به افزایش بینظمی هورمونی دامن میزند.
بد نیست بدانید که وجود کیست اندومتریوز در نهایت احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را در زنان افزایش می دهد. بنابراین لازم است با چکاپ و مراجعه به پزشک زنان از وجود هر گونه بیماری در اسرع وقت مطلع شوید.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک
ریشۀ پیدایش سندرم تخمدان پلی کیستیک را میتوان در دوران جنینی جستجو کرد.یکی از علامت های مهم بیماری اندومتریوز، مشاهده کیست تخمدان در نتیجه سونوگرافی شخص می باشد.
اختلالات متابولیک که مقدمه شروع آن از دوران جنینی شروع میشود، میتواند در بزرگسالی و ابتدای نوجوانی علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را به همراه داشته باشد. در نتیجه نوجوانان در شروع دوره بلوغ دچار افزایش ناگهانی وزن، ریزش مو و افزایش موهای زائد ضخیم بدن میشوند. همچنین اختلالات قاعدگی به صورت عدمقاعدگی یا خونریزیهای شدید نیز از علایم این سندرم میشود.
لازم است که با مراجعه به موقع به پزشک زنان، از وجود هرگونه بیماری و علت آن باخبر شوید تا در صورت وجود اندومتریوز و یا کیست تخمدان و هر بیماری دیگری خیلی زود از آن مطلع شوید و به درمان بپردازید.
سیکل ها و قاعدگی نامنظم
اگر سیکلهای قاعدگی بیشتر از هر ۳۵ روز یکبار طول بکشد یا شخص کمتر از ۸ سیکل قاعدگی در طی سال داشته باشد شامل قاعدگی نامنظم میشود. بعضی از زنان مبتلا به این سندرم دچار آمنوره یا قطع کامل خونریزیهای قاعدگی میشوند. همچنین ممکن است خونریزیهای دائمی، لکهبینی و خونریزیهای شدید دوران قاعدگی رخ دهد. شما می توانید از طریق تماس با ما و مراجعه به مطب دکتر فاطمه سروی و با انجام آزمایش های تکمیلی و سونوگرافی از سلامتی خود اطمینان حاصل کنید.
افزایش هورمونهای جنسی مردانه و موهای زائد
افزایش آندروژنها و هورمونهای جنسی مردانه در آزمایشات بیوشیمی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک قابل مشاهده است. رشد موهای ضخیم در سراسر بدن شامل صورت، کمر، شکم و جلوی ران پاها دیده میشود. همچنین ریزش موهای جلوی سر یا طاسی مردانه نیز به دلیل افزایش این هورمونها میباشد.
شکل تخمدانها در سونوگرافی
در سندرم تخمدان پلی کیستیک، شکل سونوگرافی تخمدانها شامل افزایش حجم آنها به بیشتر از ۱۰ سی سی و دیده شدن تعداد زیادی از فولیکولهای اولیه در بافت تخمدان میباشد. قرارگیری فولیکول ها در تخمدان بهصورت گردن بند مرواریدی است.
می توان گفت که علت اندومتریوز یا برخی بیماری های زنان ژنتیکی می باشد و گاهی فرد دارای سبک زندگی سالمی بوده و نقشی در ایجاد این بیماری نداشته است.
همانطور که گفته شد، مجموعهای از اختلالات متابولیک که سرمنشأ آن از دوران جنینی شروع میشود. این موارد میتوانند منجربه بروز علائم شدیدتر و تخمدانهای پلی کیستیک شود. در سندرم تخمدان پلی کیستیک سطوح بالای آندروژنها و افزایش مقاومت بدن به انسولین دیده میشود. بههمیندلیل افراد مبتلا به این سندرم مستعد دیابت تایپ ۲ در سنین بزرگسالی هستند.
در نتیجۀ افزایش هورمونهای آندروژن در جریان خون، سطوح کلسترول و تریگلیسیرید نیز شبیه مدل مردانه خواهد شد. بهاینترتیب افزایش LDL که کلسترول مضر هست دیده میشود و کاهش کلسترول مفید یا همان HDL اتفاق میفتد. این تغییرات منجر به عوارض طولانی مدت سندرم و افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی خواهد شد. سندرم تخمدان پلی کیستیک میتواند افراد را در سنین مختلف دچار مشکل کند. در ادامه درباره رابطۀ این سندرم در سنین نوجوانی و مواردی اینچنینی صحبت خواهیم کرد.توصیه ما این است که حتما با چکاپ دوره ای از وجود هرگونه بیماری مانند کیست تخمدان، فیبروم و یا اندومتریوز مطلع شوید تا مانع پیشرفت آن شوید امیدواریم از خواندن مطلب سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟ استفاده کافی برده باشید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک در نوجوانان
به هنگام بلوغ در نوجوانان مستعد به سندرم تخمدان پلی کیستیک افزایش وزن ناگهانی، بروز آکنه و رشد موهای زائد و نامنظم شدن قاعدگی اتفاق میافتد. نواجوانی که با این اختلالات یا مشکلات به ما مراجعه میکنند، اولین روش برخورد، درخواست سونوگرافی تخمدانها از نظر این سندرم میباشد. افزایش حجم تخمدان بهطورطبیعی در سنین نوجوانی وجود دارد. بهتر است که برای تشیص هرگونه بیماری از جمله اندومتریوز حتما به پزشک زنان مراجعه شود.
در نوجوانانی که تازه مراحل بلوغ را پشت سر میگذارند، بهدلیل عدم تنظیم محور هورمونی هیپوفیز ، هیپوتالاموس و تخمدان بهطورطبیعی برای دو تا سه سال اوایل سیکلهای قاعدگی ممکن است بصورت نامرتب دیده شود. بنابراین دو خصوصیت دوران نوجوانی که شامل حجم طبیعی افزایش یابندۀ تخمدانها و نامنظم بودن فیزیولوژیکی سیکل های قاعدگی ممکن است با علائم این سندرم اشتباه شود.
منبع : اندومتریوز دکتر سروی