![]() |
شرکت دانش بنیان چیست؟ - نسخهی قابل چاپ +- باشگاه کاربران روماک (https://forum.romaak.ir) +-- انجمن: انجمن مدیریت و بازاریابی (https://forum.romaak.ir/forumdisplay.php?fid=74) +--- انجمن: مدیریت و کسب و کار (https://forum.romaak.ir/forumdisplay.php?fid=29) +--- موضوع: شرکت دانش بنیان چیست؟ (/showthread.php?tid=3383) |
شرکت دانش بنیان چیست؟ - نسیم - ۹۶/۶/۲۴ این روزها بسیاری از استارتاپها به دنبال این هستند که دانش بنیان شوند. شرکتهای دانش بنیان (Knowledge-based Companies) به شرکتهایی گفته میشود که بر پایهی دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی شکل میگیرند. این شرکتها مؤسسات خصوصی یا تعاونی هستند که در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در حوزهی فناوریهای برتر به ویژه در تولید نرمافزار مربوط تشکیل میشوند. موضوع کلی فعالیت شرکتهای دانش بنیان، تجاریسازی یافتههای پژوهشی و افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاهها و واحدهای پژوهشی است. در ادامهی این مقاله بیشتر به معرفی اهداف این نوع شرکتها میپردازیم. همچنین شرایط پژوهشی شدن یک شرکت و مزایای آن را مورد بررسی قرار میدهیم. اهداف شرکتهای دانش بنیان
هدف از راهاندازی شرکتهای دانش بنیان عبارت است از:
انواع شرکتهای دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان از نظر نوع مالکیت به دو دستهی زیر تقسیمبندی میشوند:
۱- شرکتهایی که تنها اعضای هيئت علمی مالک آن هستند:
اگر سهام دانشگاه کمتر از ۵۰ درصد باشد، شرکت دانش بنیان یک شرکت خصوصی محسوب میشود و باید تابع قانون تجارت باشد و همچنین در ادارهی ثبت شرکتها ثبت شود.
۲- شرکتهایی که دانشگاهها نیز در آن مالکیت دارند:
اگر سهام دانشگاه ۵۰ درصد یا بیشتر باشد، شرکت دانش بنیان یک شرکت دولتی محسوب میشود.
زمینههای فعالیت شرکت دانش بنیان فعالیت شرکتهای دانش بنیان را میتوان در دستهبندیهای زیر خلاصه کرد:
شرایط شرکتهای متقاضی برای دانش بنیان شدن
شاخص شرکتهای دانش بنیان به دو دستهی عمومی و اختصاصی تقسیمبندی میشود. شرکتهای متقاضی باید علاوه بر شاخصهای عمومی، شرایط مشخصشده در یکی از ۳ شاخهی اختصاصی را نیز دارا باشند.
شاخصهای عمومی شرکتهای دانش بنیان
۱- حداقل دو سوم اعضای هیئت مدیرهی شرکت، حداقل دو مورد از شرایط زیر را داشته باشند:
۲- نیمی از درآمد ناشی از فروش محصولات و خدمات دانش بنیان از طریق قرارداد باشد. (به جز شرکتهایی که در مرحلهی تجاریسازی اولین کالای دانش بنیان هستند.)
۳- سابقهی بیمهی پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تماموقت به مدت حداقل ۶ ماه ۴- عدم سوءسابقه و عدم تکرار تخلف در صورت وجود تعهد شاخصهای اختصاصی شرکتهای دانش بنیان
شاخصهای اختصاصی به ۳ دسته تقسیمبندی میشوند. شرکتهای متقاضی باید کلیهی شرایط یکی از دستهبندیها را داشته باشند.
دسته ی اول: شرکتهای تولیدی محصولات دانش بنیان
دستهی دوم: شرکتهای تحقیق و توسعه و خدمات مهندسی
دستهی سوم: شرکتهای خدمات تخصصی دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان نوپا شرکتهایی که سابقهی کاری چندانی ندارند و نوپا هستند باید تمامی شرایط زیر را دارا باشند:
چگونگی ایجاد شرکتهای دانش بنیان
دانشگاهها و واحدهای پژوهشی بعد از تصويب امكان تأسيس شركتهاي دانش بنيان در آييننامهی مالی و معاملاتي خود در هيئت امنا، ميتوانند شرکت دانش بنیان خود را تشکیل دهند. هر شركت دانش بنيان به پيشنهاد تعدادی از اعضای هيئت علمی و تصويب دانشگاه يا واحد پژوهشی به اعضای هيئت علمی پيشنهاد میشود.
دانشگاهها و واحدهای پژوهشی به صورتهای زير میتوانند در شركتهای دانش بنيان سهامدار باشند:
تبصره ۱: شرکت دانش بنیان مستقل از تشکیلات دانشگاه اداره میشود و دانشگاه به میزان سهام خود در مدیریت، سود و زیان آن شریک است. تبصره ۲: سازمانهای حقوقی (خصوص یا دولتی) متناسب با میزان سرمایهگذاری خود میتوانند سهام شرکت را خریداری کنند.
تبصره ۳: رئیس و معاونهای دانشگاه و واحد پژوهشی میتوانند سهامدار شرکت دانش بنیان شوند، اما نمیتوانند هیئت مدیره یا مدیرعامل شرکت باشند.
تبصره ۴: در شرکتهای دانش بنیان خصوصی، اعضای هيئت علمی دانشگاهها و واحدهای پژوهشی متناسب با میزان وقت گذاری، سهامدار شرکت میشوند.
تبصره ۵: در شرکتهای دانش بنیان خصوصی، افراد حقیقی داخل یا خارج دانشگاه میتواند طبق شرایط دانشگاه صاحب بخشی از سهام شوند.
تبصره ۶: در شرکتهای دانش بنیانی که اعضای هیئت علمی صد درصد مالکیت را دارند، نیازی به تصویب دانشگاه نیست. احراز عضویت علمی متقاضیان شرکت کافی است.
حمایتها و تسهیلات شرکتهای دانش بنیان
|