۹۷/۱/۱۸، ۰۵:۴۳ عصر
یکی از رفتارهای اشتباه زنان که مانع پیشرفت آنها میشود، صحبت کردن با زبان ضعف و عدم وجود اعتمادبهنفس در انتخاب کلمات است.
بهعنوان یک زن، قطعا تاکنون مواردی را تجربه کردهاید که از موضع ضعف سخحن بگویید یا حتی پیش از تمام شدن حرف، از ایدهی خود عذرخواهی کنید. بهعنوان مثال به این عبارت توجه کنید: «البته شاید نظر من اشتباه باشد؛ اما...». قطعا چنین ابراز نظری نشاندهندهی ضعف شما است و پیش از ارائهی پیشنهاد، آن را مردود خواهد کرد.
انتخاب کلمات و شناخت چگونگی ترکیب آنها، قدم اساسی برای رسیدن به موفقیت در مذاکرات است. صحبتهایی که شما انجام میدهید، تأثیر بالایی روی درک دیگران از شما داشته و تأثیرگذاری، فرصتهای آتی و موفقیتهای کاری شما را رقم خواهد زد. قطعا زنان تمایل زیادی به صحبت کردن و ابراز عقیده دارند؛ اما این انتخاب زبان و کلمات است که میتواند موفقیت آنها را تضمین یا تخریب کند.
اغلب اوقات، زنان به صورتی صحبت میکنند که حتی پیش از ارائهی نظرات، از آنها عذرخواهی میکنند. علاوه بر آن، آنها از زبانی استفاده میکنند که امکان بروز تمامی قابلیتها را از خودشان دریغ میکنند. بهعنوان مثال آنها عموما از پافشاری روی ایدههایشان عذرخواهی میکنند یا حتی موفقیتهای خود را به حساب شانس میگذارند.
البته مانند مردان، غرور و اعتمادبهنفس کاذب در میان زنان نیز بهوفور دیده میشود. منظور از تأکید روی زبان قدرت، حمایت از این نوع غرور نیست؛ چرا که همهی ما از پیامدهای ناگوار غرور در صحبت کردن مطلع هستیم. هدف از تشویق زنان به استفاده از زبان قدرت، پرروش افرادی با پتانسیلها، استعدادها و تواناییهای فراوان است تا بتوانند مانند مردان موفق، خود را در جامعه بروز دهند.
تحقیقات متعددی در مورد مزایای وجود زنان در تیم های کاری انجام شده است و همهی آنها به این حقیقت اذعان دارند که IQ کلی تیمی که اعضای زن دارد، بالاتر از بقیه خواهد بود. مشکل اینجا است که این زنان ارزش خود را پایینتر میدانند و به بهانهی رعایت ادب یا جلوگیری از توهین، نمیتوانند تمامی پتانسیل خود را در اختیار تیم قرار دهند. آنها عموما از ابراز نظر خودداری میکنند و با این کار نهتنها به خود، بلکه به تیم و همکاران نیز آسیب میزنند.
دکتر جودیث باکستر، موؤلف کتاب «زبان رهبری زنان»، در کتاب خود به این نکته اشاره میکند که زنان حدود چهار برابر بیشتر از مردان از زبان شک و تردید در ضعف استفاده میکنند. آنها از اینکه مخاطب در مورد نظرشان احساس منفی بروز دهد میترسند و به همین دلیل پیش از ارائهی آن، به بررسی میپردازند و حتی نظرشان را اشتباه تلقی میکنند. عبارتهایی همچون «احتمالا اشتباه میگویم»، «البته من در این مورد متخصص نیستم» و «این فقط نظر من است»، در میان تمام زنان بهوفور مشاهده میشود؛ عبارتهایی که ایدهها را پیش از بیان مورد قضاوت قرار میدهند.
بیان ایدهای که عموم افراد با آن مخالفت کنند، قطعا کار اشتباهی نیست. حتی اگر بدانید اکثر افراد با آن ایده مخالفت خواهند کرد، نباید از ابراز نظر خود معذرتخواهی کنید. ارائهی نظر و پشتیبانی از آن موجب افزایش اعتمادبهنفس خواهد شد و شما را فردی قوی با شایستگی احترام معرفی خواهد کرد.
قطعا همهی ما میدانیم که دنیای امروز به رهبران زن بیشتری نیاز دارد. برای رسیدن به این هدف باید از قضاوت خودتان و حذف نظرات به خاطر ترس از رد شدن، خودداری کنید. در نهایت به این نکته توجه داشته باشید که معذرتخواهی به خاطر ابراز نظر، تنها قدرت و توانایی شما برای تغییر کارها را کمتر از پتانسیلها نشان میدهد.
برخی کلمات و عبارات را میتوان بهراحتی تغییر داد تا زبان از حالت ضعف به قدرت برسد؛ عباراتی که در ظاهر ساده هستند اما قطعا تأثیری شگرف روی اعتماد به نفس و پیشرفتهای آتی زنان خواهند داشت. در ادامه به معرفی برخی از این عبارتها و جایگزینهای مثبت و تأثیرگذار آنها میپردازیم:
- احتمالا میتوانم این کار را انجام دهم ==> این کار را انجام خواهم داد
- باید این کار را انجام دهم ==> اگر بخواهم میتوانم این کار را انجام دهم
- امیدوارم بتوانم ==> در حال تمرین برای یادگیری هستم
- تلاش میکنم ==> انجام میدهم
- عصبی هستم ==> هیجانزده هستم
- امیدوارم بتوانم ==> قطعا میتوانم
- بسیار دشوار است ==> چالش بزرگی است
- در این کار خوب نیستم ==> باید این کار را یاد بگیرم
به هر حال راههای زیادی برای افزایش تأثیرگذاری زنان در محیطهای حرفهای و کاری وجود دارد. تغییر زبان یکی از موار تحت کنترل فرد است و با تغییر آن میتوان تأثیر زیادی روی ارتباطات و عملکرد کاری گذاشت. برای شروع بهتر است از همین امروز، تمرکز بیشتری روی کلماتی که انتخاب میکنید و نحوهی بیان آنها داشته باشید. کلمات و عبارات با تأثیر منفی را کشف کنید و به دنبال جایگزینهای مناسب باشید. از یک همکار بخواهید که با توجه به صحبتهای شما، این بخشهای مخرب را پیدا و گوشزد کند. قطعا با تغییر کلمات، واکنش اطرافیان به خود و عملکردتان را نیز تغییر خواهید داد.
فراموش نکنید که کلمات، شما را تعریف میکنند و مکالمات، ارزش تأثیرگذاری شما را افزایش میدهند. پس ارزش خود را بشناسید و از آن پشتیبانی کنید. نظرات خود را بهروشنی بیان کنید و تمام هوش و مهارت خود را در هر مکالمهای به کار ببرید.