۹۶/۴/۵، ۰۳:۵۷ صبح
ویژگی Safety Check یکی از ویژگی های کاربردی فیسبوک است که با استفاده از آن می توانید پس از وقوع حوادثی همچون بلایای طبیعی، دوستان و آشنایان را از سلامت خود مطلع کنید. اطلاعات به دست آمده از این ویژگی در اختیار سازمان هایی همچون صلیب سرخ قرار می گیرد.
فیسبوک چگونه از این اطلاعات به دست آمده از این ویژگی استفاده می کند؟
فیسبوک چند روز پیش اعلام کرد که اطلاعات به دست آمده از این ویژگی را در اختیار سازمان های کمک رسان مانند سازمان یونیسف، سازمان بین المللی صلیب سرخ، جوامع حلال احمر و همچنین مسئولان برنامه غذایی جهانی قرار می دهد تا این سازمان ها بفهمند دقیقا چه افرادی در چه نقطه ای از جهان نیازمند کمک هستند و حالا تعداد بیشتری از سازمان ها و دولت ها می توانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.
این ویژگی فیسبوک در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد و در ایجاد آن از اطلاعات به اشتراک گذاشته شده توسط کاربران پس از سونامی و زلزله ۲۰۱۱ ژاپن که آسیب های زیادی به بخش شمالی این کشور وارد کرد، الهام گرفته شده است. فیس بوک چند روز پیش اعلام کرد که اطلاعات به دست آمده از این ویژگی تنها در اختیار سازمان های کمک کننده قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است که کاربران معمولی فیسبوک قادر به استفاده از این ویژگی نیستند و تنها گروه ها و افرادی می توانند از این ویژگی استفاده کنند که قادر باشند اطلاعات درستی در مورد مکان افراد نیازمند کمک ها و منابع مختلف سازمان های کمک رسان، ارائه دهند.
خانم مولی جَکمن، یکی از مدیران فعال در زمینه تحقیقات مرتبط با سیاست های عمومی، اذعان کرد سازمان هایی که دارای اهداف انسان دوستانه هستند باید اطلاعات جامع تری در مورد افراد نیازمند به کمک های آن ها به دست آورند و فیسبوک می توانند این اطلاعات را در اختیار این سازمان ها قرار دهد و به سازمان ها کمک کند تا بفهمند مردم چه مناطقی از جهان بیشترین نیاز را به کمک های آن ها دارند. داده های فیس بوک می تواند به این سازمان ها کمک کند تا دریابند نحوه مهاجرت افراد مختلف در بخش های مختلف جهان به چه صورتی است یا آن ها کجا در امنیت کامل به سر می برند و یا اینکه مسیرهای رفت و آمد آن ها تا چه حدی تخریب شده است.
دیل کانس که وظیفه نظارت بر اطلاعات سازمان صلیب سرخ آمریکا و پروژه های مربوط به فناوری های مرتبط با کمک رسانی را بر عهده دارد، به بیان این مطلب پرداخت که سازمان صلیب سرخ آمریکا از چندین منبع اطلاعاتی برای کمک رسانی به مردم محروم استفاده می کند و اطلاعات به دست آمده از ویژگی Safety Check فیس بوک، یکی از این منابع اطلاعاتی است.
فیسبوک همچنین نقشه های مرتبط با تراکم جمعیت مناطق مختلف را در اختیار سازمان های کمک رسان قرار می دهد و این سازمان ها با استفاده از این نقشه ها می توانند بفهمند که مردم در چه مناطقی از جهان خانه و کاشانه خود را ترک کرده اند و چه زمانی به محل اصلی خود باز می گردند. این کار یکی از اقدامات جدید فیسبوک در راستای گسترش ماموریت جهانی خود برای مطلع و متحد کردن جوامع مختلف است.
ویژگی Safety Check فیسبوک، مدتی پیش مورد بررسی موشکافانه قرار گرفت. عده ای از افراد نحوه عملکرد فیسبوک برای اینکه این ویژگی را چه زمانی در اختیار کاربران فیسبوک قرار دهد، زیر سوال برده اند. فیسبوک تاکنون در رابطه با استفاده از این ویژگی فیسبوک جهت کمک رسانی به مردم کمی ضعف داشته است؛ به عنوان مثال این ویژگی پس از حادثه تیر اندازی شهر پاریس در سال ۲۰۱۵، در اختیار کاربران این شهر قرار گرفت، اما کاربران ساکن در بیروت که در فاصله کمی از محل وقوع حادثه بمب گزاری انتحاری که منجر به کشته شدن ۴۳ نفر شد، زندگی می کردند، پس از وقوع حادثه نتوانستند از این ویژگی استفاده کنند.
طبق گفته خانم جکمن، ویژگی Safety Check تنها برای به اشتراک گزاری اطلاعات کاربران پس از وقوع حوادثی همچون بلایای طبیعی قابل استفاده است و کاربران نمی توانند در هنگام بروز اتفاقات خشونت آمیز همچون تیراندازی از این ویژگی استفاده کنند. وی معتقد است که ممکن است فیسبوک در آینده امکان استفاده از این ویژگی در هنگام بروز حوادثی همچون تیر اندازی را نیز فراهم کند.
طبق گفته مسئولان فیسبوک، تنها کاربرانی قادر به استفاده از این ویژگی هستند که گزینه ردیابی موقعیت را فعال کرده باشند. در ضمن فیسبوک اطلاعات این ویژگی را به صورت کلی بررسی می کند؛ مثلا با استفاده از این ویژگی می توان فهمید که عده ای از مردم در مکان خاصی به دلیل وقوع سیل آواره شده اند؛ اما نمی توان با استفاده از ویژگی محل دقیق یک فرد خاص را فهمید.